Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Vlatka Raičković [ TVCG, "Gledajmo se" ]

13. 03. 2024. 07:36 >> 07:36

UPRKOS PRAVOSNAŽNOJ PRESUDI

Muke Petra Vukovića da naplati teško zarađen novac na auto-putu

Podgoričanin Petar Vuković uprkos pravosnažnoj sudskoj presudi od prošle godine ne uspijeva da naplati zarađeni novac od kineske kompanije CRBC koja ga je prilikom izgradnje našeg auto-puta preko agencija angažovala na poslovima vođenja magacina s eksplozivima.

“U periodu od aprila 2016. do kraja 2019. godine radio sam na poslovima rukovaoca magacina s eksplozivom i eksplozivnim sredstvima na sekciji 2 Pelev Brijeg. Ona je držala jedan dio trase puta Smokovac-Mateševo”, objašnjava Vuković u emisiji "Gledajmo se".

Miniranja su se odvijala 24 sata dnevno, a radnici su isplaćivani samo za osmočasovno radno vrijeme i to pet dana sedmično.

“Tadašnji uslovi rada su iziskivali to da moram da budem prisutan stalno, 24 sata na sekciji 2. Sa mnom je bio još jedan magacioner i nas dvojica smo dijelili po 360 sati mjesečno koliko smo bili na auto-putu, a isplaćivani smo samo kao da radimo od sedam do 15h i to od ponedjeljka do petka. Dakle bez nadoknade za prekovremeni, noćni rad”, kazao je on.

Jednu pravosnažnu presudu već ima, a sa drugom agencijom spor još traje, dok dug raste.

“Za jednu agenciju preko koje sam u jednom periodu bio angažovan sa zateznom kamatom ta cifra je već prešla 35 hiljada eura. Sa drugom agencijom sudski spor još traje. Tu je 2021. godine izvještačeno 12,5 hiljada eura, na tu sumu se sada dodaje zatezna kamata na godišnjem nivou”, objašnjava on.

Vuković je u kompaniji CRBC bio angažovan preko dvije agencije istog vlasnika.

“Sedam ugovora sam imao preko jedne agencije i kada je došao na red osmi kada bih ispunio tu kvotu od 24 mjeseca, tada se odjednom sa mnom sklapa ugovr na auto-putu sa drugom agencijom Astek” , kaže on.

To je poznati sistem funkcionisanja, podsjeća advokat Bojan Vujović.

“U praksi su agencije za privremeno ustupanje zaposlenih koristile se kao instrument sa poslodavcima da se izbjegne ostvarivanje uslova koji je propisan Zakonom o radu ranijim rješenjima od 24 mjeseca za obaveze zaključenja ugovora za stalno. I onda su firme lica angažovali preko agencija za privremeno ustupanje”, objašnjava Vujović.

Vuković tvrdi da su svi radnici angažovani na njegovom sektoru bili zaposleni na isti način i diskriminisani u odnosu na ostale koji su isplaćivani kako treba.

Kako javni izvršitelj nije uspio da naplati taj novac od agencije “Outsourcing” Viši sud je ostavio prostor toj agenciji da konačan iznos naplati od kineskog CRBC-a jer je evidetno da oni koji su dostavljali broj radnih sati, nijesu radili kako treba.

U Minstarstvu rada kažu da Inspekcija rada nije njihova nadležnost pa stoga nijesu mogli pomoći Vukoviću, a advokat nije optimističan u ovom slučaju.

“Ovdje vidimo da je Privredni sud uputio agenciju da pokrene parnicu protiv CRBC-a da naplati potraživanja, ali taj novac može da se potroš i za druge namjene”, objašnjava adbvokat.

Vuković ima petoro djece koja su, kako kaže, bila željna oca dok je radio. Žive u 35 kvadrata dok njihov otac ne može da dobije ono što je zaradio.

Od kineske kompanije CRBC ekipa emisije "Gledajmo se" nije mogla da dobije odgovor, a do agencija nijesu mogli doći ni preko registra privrednih subjekata.

“Ako ne platim dva računa za struju ili telefon država ima instrument da me natjera da to uradim, a ja imam pravosnažnu presudu još malo godinu, država nema instrument kojim će nekog da privede “poznaniju prava” i da ga natjera da mi plati što mi je dužan”, zaključuje Vuković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније