Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Biljana Radosavović [ Radio Crne Gore ]

24. 02. 2024. 08:00 >> 08:06
Čitaj mi:

zečević za radio

Država da poreski dug naplati oduzimanjem imovine

Na “crnoj listi” poreskih dužnika na kraju prošle godine nalazi se 200 kompanija. Njihova dugovanja su preko 170 miliona eura, a u samom vrhu spiska je kineska korporacija CRBC sa dugom od preko 11 miliona eura. Ekonomski analitičar Predrag Zečević za Radio Crne Gore kaže da država ima jednostavan mehanizam da naplati ta potraživanja, jer, tvrdi da ta kompanija ima vrijednu imovinu, nekretnine, te građevinske mašine. Ocjenjuje i da država ima način da naplati i ostala potraživanja, jednostavnom primjenom rješenja od prije deset, 20 ili 30 godina.

Poreska uprava prije par dana objavila je tkz. crnu listu 200 najvećih dužnika. Na vrhu spiska je Montenegro limited sa gotovo 11 i po miliona. Prati je kineska kompanija CRBC sa skoro 11 miliona i 200 hiljada eura, inače, graditelj prve dionice autoputa od Smokovca do Mateševa, pritom zainteresovana  za nastavak izgradnje i druge trase.

Interesantan je podatak da je ta korporacija tokom izvođenja radova bila oslobođena brojnih obaveza, poput plaćanja poreza i carina  na uvoz opreme i materijala. Po tom osnovu, uslovno rečeno, “oprošteno” im je 200 miliona. Ekonomski analitičar Predrag Zečević ocjenjuje da država ima mehanizam da naplati potraživanja od Kineza.

"Apsolutno je nedopustivo da ta kompanija duguje 11,2 miliona eura i država mora automatski pokrenuti postupak naplate. Da li ima od čega, ima, jer CRBC posjeduje vrijednu imovinu, vrijedne i nekretnine i pokretnosti u vidu građevinskih mašina u Crnoj Gori”, rekao je analitičar.  

Zečević poručuje da država mora ima nultu toleranciju prema poreskim dužnicima, naročito, kako konstatuje, prema firmama angažovanim na velikim infrastrukturnim projektima. Uvjerava da modeli za naplatu postoje. Ukazuje na rješenja koja su bila prije desetak godina, naplatu duga putem imovine. Takođe, podsjeća da je prije tri  decenije funkcionisao, naglašava, još uspješniji model.

“Kompanija nije mogla isplatiti plate svojim radnicima ukoliko nije izmirila poreze i doprinose i zaostale poreze. Tako da država uvijek ima mehanizama da naplati potraživanja, samo zavisi da li ima političke, ekonomske ili bilo koje druge volje da to učini”, poručio je naš sagovornik.

Inače, poreski dug na kraju prošle godine dostigao je preko 170 miliona eura. Manji dug za oko pet miliona eura u odnosu na Kineze ima Tehnoput više od šest miliona, dok je potraživanje od “Cijevna komerca” skoro četiri miliona eura.

Interesantan je i podatak da se na “crnoj listi”, između ostalog, nalaze i društva za promet derivatima,  ali i Crnogorski fond za solidarnu stambenu izgradnju, podgorički Inpek, Plantaže, Čelebić, Port of adria, Vektra Boka...

Pokušali smo i da komentar o dugovanjima, odnosno podacima iz “crne liste”  dobijemo iz Poreske uprave, ali odgovora na naše pozive nije bilo.   

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније