Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

O.Z. [ Mina ]

28. 12. 2021. 22:09 >> 22:10

FAKT

Objavljena imena dobitnika Iskre za ovu godinu

Fond za aktivno građanstvo (fAKT) objavio je imena dobitnika godišnjih nagrada i priznanja za filantropiju „Iskra“.

Iz te nevladine fondacije saopštili su da je žiri za dodjelu nagrada i priznanja odlučio da se za ovi godinu dodijele dvije nagrade, šest specijalnih i jedno posthumno priznanje.

Iz fAKT-a su kazali da je dobitnik nagrade za individualni doprinos Began Čekić, Gusinjanin koji živi u Njujorku.

Kako su naveli, u znak sjećanja na prerano preminulu ćerku i sestru Sanihu, porodica Čekić je osnovala fond sa njenim imenom i sav donirani novac uložila u izgradnju savremenog igrališta u Gusinju.

„„Saniha Playground“, na površini od 600 metara kvadratnih, nedavno je predato Opštini Gusinje, na radost najmlađih stanovnika“, kaže se u saopštenju.

Iz fAKT-a su rekli da je nagrada za doprinos na nacionalnom nivou pripala kompaniji doMEn, koja je je u prethodnih 11 godina poslovanja podržala ili sponzorisala više od 30 projekata, ulažući u crnogorsku zajednicu kroz društveno odgovorno poslovanje, preko milion EUR.

Kako su kazali, za filantropske aktivnosti u ovoj godini izdvolili su oko 115 hiljada EUR, i to kroz projekte Spark.me, startap avantura, Moje buduće STEM zanimanje, doMEn škola programiranja, doMEn kup, časopis Dijagonala, Evropska omladinska kartica i druge.

Iz fAKT-a su naveli da će specijalno priznanje za doprinos dijaspore biti uručeno grupi građana porijeklom iz Gusinja, Njujork.

Kako je saopšteno, ta grupa građana okupila se oko projekta izgradnje školske zgrade Osnovne škole (OŠ) "Džafer Nikočević" u Višnjevu, u Gusinju, obezbijedivši preko 100 hiljada dolara u tu svrhu.

Navodi se da je memorandum o saradnji sa Ministarstvom prosvjete potpisan u septembru ove godine i započeta je izgradnja novog školskog objekta, koji će biti useljiv do naredne školske godine.

Iz fAKT-a su kazali da su Slobodanka i Momčilo Pajović dobitnici specijalnog priznanja za dobročinstvo.

„Riječ je o supružnicima, penzionerima iz Sjedinjenih Američkih Država, koji su, iako i sami skromnog materijalnog stanja, donirali 22 hiljade dolara Crnoj Gori, kao pomoć u borbi protiv pandemije“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će specijalno priznanje za građanski doprinos opštem dobru za ovu godinu otići u ruke „Devet dobrih žena“, neformalne grupe građanki Podgorice.

Iz fAKT-a su kazali da je ta grupa građanki, počev od decembra prošle godine, pokrenula brojne akcije.

„Odmah nakon serije razornih zemljotresa u susjednoj Hrvatskoj, pokrenule su akciju prikupljanja školskog pribora, igračaka, društvenih igara i garderobe, pod nazivom „Djeca djeci““, navodi se u saopštenju..

Akciji su se, kako su dodali iz fAKT-a, pridružili mnogobrojni donatori i ljudi dobre volje, pa je prikupljeno preko osam hiljada artikala, spakovano u više od 150 paketa i poslato mališanima u Petrinji, Glini i Sisku.

Iz fAKT-a su rekli da je isto priznanje pripalo Milošu Milinkoviću, volonteru i organizatoru brojnih akcija primarno za pomoć djeci oboljeloj od malignih bolesti.

Kako je saopšteno, pored učešća u emisiji „Dnevnica“, kojom je prikupio blizu 6,5 hiljada EUR za odjeljenje dječje hematoonkologije, Milinković je organizovao i dva humanitarna bazara za Minju i Balšu, gdje je prikupljeno 3,6 hiljada EUR.

Iz fAKT-a su rekli da će portalu revije Fokus biti uručeno specijalno priznanje za medijski doprinos.

Navodi se da je prvi broj revije Fokus izašao 2008. godine u Njujorku, a danas je jedini portal koji okuplja ljude porijeklom iz Crne Gore.

„Osim što promoviše i prati humanitarne akcije kroz pokretanje i bilježenje brojnih akcija prikupljanja sredstava, ima i izuzetno značajnu ulogu u medijskoj promociji filantropije, kulture davanja i primjera dobročinstva naše dijaspore“, dodaje se u saopštenju.

Iz fAKT-a su kazali da je dobitnica specijalnog priznanja za medijski doprinos novinarka Dnevnih novina Vijesti Svetlana Mandić, koja je i doktorantkinja na Fakultetu političkih nauka u Podgorici.

„Brojnim člancima i reportažama u kojima govori o humanosti, solidarnosti i društvenoj odgovornosti, Svetlana pokazuje izuzetan senzibilitet za potrebe drugih, kako „običnog čovjeka“, tako i zajednice“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da se, zahvaljujući njenom doprinosu, Nikšić i te kako pozicionirao na crnogorskoj „mapi filantropije“.

Iz fAKT-a su rekli da je posthumno priznanje za dobročinstvo pripalo je hirurgu i humanisti Miloradu Bakiću.

„Važio je za izuzetnog čovjeka i humanistu, a o njegovim uspjesima iz oblasti medicine, pored svjedočenja pacijenata, govore i brojni zapisi“, kaže se u saopštenju.

Bakić je, kako se navodi, obavio oko 12 hiljada operacija i važio je za jednog od najboljih i najuglednijih hirurga u Crnoj Gori.

„Bio je na čelu tima beranskih ljekara koji su uspješno obavili pet operacija na srcu i spasili četiri života, o čemu su pisali su domaći i regionalni mediji“, kaže se u saopštenju.

Iz fAKT-a su rekli da će tradicionalna svečanost dodjele nagrada biti upriličena u januaru u Kraljevskom pozorištu „Zetski dom“, na Cetinju.

Dodjelu nagrade “Iskra” organizuje fAKT uz podršku Evropske komisije i Fondacije „Ćano Koprivica“.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније