Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.Lj.

20. 01. 2024. 10:30 >> 10:30
1

ZA NAJHUMANIJE

Uručene nagrade za filantropiju "Iskra", posthumno i za Dragana Radulovića

Fond za aktivno građanstvo (fAKT) 15. put uručio je godišnje nagrade i priznanja za filantropiju „Iskra“. Tradicionalna ceremonija dodjele nagrada održana je sinoć u Kraljevskom pozorištu „Zetski dom“ na Cetinju.

Anica Maja Boljević, izvršna direktorica Fonda za aktivno građanstvo, poručila je da osjeća veliku zahvalnost, ali i odgovornost što stoji pred ljudima koji ulivaju nadu da je pravednije društvo moguće.

„Znamo da ne postoji savršeno društvo koje je u stanju da zadovolji sve potrebe svojih građana, i na pravom smo putu tek kada shvatimo da smo svi odgovorni i da svi možemo nešto da uradimo. Zato smo i upalili Iskru. Ali daleko od toga da zaboravljamo da su, na prvom mjestu, odgovorni oni koji predvode, koji imaju najveću moć i uticaj”, kazala je Boljević.

Poručila je da je odgovorna i država da promišljenijom politikom ojača čovjekoljublje i humanizuje zajednicu.

“Da razumije da se pravedno i prosperitetno društvo ne temelje na bogatstvu malobrojnih, već na dostojanstvenom životu svih njenih članova. Jer kada jedno društvo razvije čovjekoljublje kao temeljnu vrijednost, onda je to znak da će dugo trajati i da će uvećavati i svoje ljudsko i ekonomsko bogatstvo“, kazala je Boljević.

Marko Brnović, zamjenik gradonačelnika Cetinja, istakao je da su dobitnici nagrade za filantropiju „Iskra“ najsvjetliji primjer humanosti i empatije u našem društvu.

"Dobitnici ove nagrade nijesu samo donatori, već vizionari koji su prepoznali potrebe našeg društva i uložili svoje vrijeme, resurse i energiju kako bi nekome pomogli. Njihova djela su inspiracija za sve nas, pokazujući nam da svako od nas može doprinijeti zajednici i pozitivnim promjenama u našem okruženju“, naveo je Brnović.

Nikšićanin Radovan Petranić nagrađen je za individualni doprinos. Volonter u opštinskoj organizaciji Crvenog krsta Nikšić, kao i organizaciji „Ana Đoković - in memoriam“, dugogodišnji je dobrovoljni davalac krvi. Više od 70 puta darivao je krv, ali i trombocite za djecu oboljelu od karcinoma. Učesnik je i pokretač brojnih akcija, zahvaljujući kojima su stotine pojedinaca i porodica dobile hranu, odjeću, obuću, bolje uslove stanovanja ili jednokratnu novčanu pomoć.

Dina i Ahmet Kurmemaj, porijeklom iz Bara i Ulcinja, dobitnici su nagrade za doprinos dijaspore. Do sada su donirali više od 500 hiljada dolara za različite namjene i različitim institucijama u Crnoj Gori.

“ Za Opštu bolnicu Bar opredijelili su donaciju vrijednu 150.000 eura, zahvaljujući kojoj je kupljeno bolničko vozilo vrijednosti oko 40.000 eura, operacioni sto vrijednosti 47.000 eura, oprema i aparati za odjeljenje pedijatrije, ultrazvučna sonda, oprema za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju. Ranije su takođe donirali i 100 hiljada dolara za 70 osoba mlađe dobi sa dijabetesom tipa 1 iz Bara, Ulcinja, Plava, Gusinja i Rožaja”, saopoštili su organizatori.

Nagrada za dobročinstvo posthumno je pripala Draganu Raduloviću, jednom od najznačajnijih crnogorskih pjesnika. Osim po pjesmama za djecu, zauvijek će ostati upamćen i po televizijskim emisijama za najmlađe koje je uređivao, a naročito po ciklusu dokumentarnih emisija “Mali veliki”. Djecu je tretirao kao ravnopravne sagovornike, velike drugare i dobre ljude, znajući da se jedino sa te pozicije može nešto pravo i pošteno raditi za njih.

Za doprinos lokalnoj zajednici nagrađeno je Privredno društvo Kalamper. Od početka poslovanja 1992. godine, ova kompanija izdvaja značajna sredstva u filantropske svrhe. Tokom 2023. opredijelili su oko 45.000 eura za liječenje pojedincima, za socijalno ugrožene sugrađane, za podršku mladim sportistima, lokalnim nevladinim organizacijama, za nabavku kompjutera za dvije srednje škole u Baru, kao i za učešće u brojnim humanitarnim akcijama.

KIC pop hor dobitnik je specijalnog priznanja za građanski doprinos opštem dobru.

“Okupljeni zajedničkom idejom da pjesmom i afirmacijom antifašizma šire ljubav, od osnivanja 2017. godine imali su više od 90 koncerata. Mnogobrojni ansambl okuplja entuzijaste raznih generacija i zanimanja, od studenata do penzionera. Učesnici su i brojnih humanitarnih i volonterskih akcija, a popularnost, jedinstvenim muzičkim izborom koji spaja sve generacije, stekli su i van granica naše zemlje”, navodi se u saopštenju.

Dobitnik istog specijalnog priznanja je i Udruženje ljubitelja Gorice i prirode, koje još od 2014. organizuje redovne volonterske akcije uklanjanja viška biljnog otpada, pošumljavanja i protivpožarnih aktivnosti. Organizovali su čak 255 akcija, koje su uspjele da okupe više od 4000 građana svih generacija. Osim toga, već nekoliko godina stvaraju raskošni Mediteranski vrt na Gorici, koji je postao oaza za relaksaciju, edukaciju, kao i brojne kulturne i umjetničke događaje. Prepoznati su i po ekološkim aktivističkim akcijama od kojih su najznačajnije „Ne tunel kroz Goricu!“ i po brojnim protestima protiv devastacije brda Gorica.

Specijalno priznanje za građanski doprinos opštem dobru dobio je i Dragoljub Radulović, predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Župa nikšićka. Zahvaljujući njegovom aktivizmu, polumaturanti u Župi imaju besplatnu ekskurziju, najbolji studenti iz toga kraja stipendiju, novorođenčad naknadu, đaci prvaci poklone, dobitnici diplome “Luča” novčane nagrade, mališani iz vrtića “Mačak” i OŠ “Dušan Bojović” potrebna didaktička sredstva, mobilijar i opremu...

Isto priznanje zavrijedili su moto klubovi „Familija“ i „No limit bikers“, koji su organizovali brojne dobrotvorne akcije poput – Školski karavan, Moto Djeda Mrazevi i dobrovoljno davanje krvi. Akciju Školski karavan već pet godina organizuje Moto klub „Familija“, koji početkom školske godine putem donacija obezbijedi i uruči školski pribor učenicima osnovnih škola koje se nalaze u ruralnim područjima Crne Gore. Prošle godine obradovali su mališane u seoskim školama u Mojkovcu i Kolašinu. Moto klub “No limit bikers“ već četrnaest godina organizuje akciju Moto Djeda Mrazovi, donoseći posebnu radost u Dječji dom „Mladost“ u Bijeloj. Od 2009. dvaput godišnje organizuju i dobrovoljno davanje krvi u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi.

Specijalno priznanje za mlade filantrope dobile su sestre Denisona i Merljinda Beriša iz Nikšića, koje nesebično pomažu zajednici, volontiraju, učestvuju u brojnim humanitarnim akcijama. One pomažu pripadnicima romske i egipćanske populacije da ostvare zdravstvenu zaštitu, kao i da obezbijede neophodna dokumenta - pružaju ruku pomoći svima. Nastoje da sebe, ali i ostale Rome i Egipćane, što više edukuju o brojnim pitanjima bitnim za funkcionisanje lokalne zajednice, znajući da će znanjem lakše pobijediti predrasude i stvoriti uslove za bolji život.

Merkator-CG dobitnik je priznanja za podršku djeci i mladima. Kompanija je pravce društveno odgovornog djelovanja usmjerila ka djeci i mladima, ranjivim grupama i zaštiti životne sredine.

“Podršku zajednici pruža kako kroz donacije, tako i kroz podršku projektima i uključivanje zaposlenih u akcije za opšte dobro. Godinu za nama obilježile su aktivnosti koje su primarno bile usmjerene na razvoj mladih, vrijednosti preko 26.000 eura. Podrška je bila usmjerena na donaciju opreme i održive podrške štampariji NVU „Naša djeca“, mentorsku i profesionalnu podršku Social Impact Award (SIA) projektu, zaključno sa nedavno realizovanim eko konkursom za vaspitno-obrazovne ustanove „Zajedno za IDEAlnu okolinu“ kojim su uvezali dvije važne oblasti za društvo u cjelini: djecu i mlade s jedne, i zaštitu životne sredine sa druge strane”, navodi se u saopštenju.

Dodjelu nagrade „Iskra” organizuje Fond za aktivno građanstvo (fAKT) u partnerstvu sa Privrednom komorom Crne Gore i uz podršku Fonda braće Rokfeler i Fondacije „Ćano Koprivica“.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније