Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

TVCG [ Objavio: O.Z. ]

05. 01. 2019. 09:41 >> 10:08
9

VIJEK BOŽIĆNOG USTANKA

Renoviran obelisk, Počasna garda dobija novu sablju

Na Cetinju će se sjutra, u organizaciji Ministarstva odbrane, svečano obilježiti  100 godina od Božićnog ustanka. Svečanost se organizuje na Spomeniku herojima Božićnog ustanka 1919. u Bajicama i u Zetskom domu.

Povodom vijeka od Božićnog ustanka na Cetinju će govoriti premijer  Duško Marković, ministar odbrane Predrag Bošković , načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore general Dragutin Dakić i gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan.

Na spomenik će u 11 sati biti položen vijenac u ime državnog vrha Crne Gore, dok će u podne u Zetskom domu biti održana svečana akademija.

Pripremljena je i scenski program čiji je reditelj Željko Sošić.

Direktan prenos moći ćete pratiti na Prvom programu TVCG.

Nova sablja Počasne garde

Ministar Bošković će na kraju svečane akademije komandiru svečane garde kapetanu Čabarkapi predati novu sablju počasne grade.

Kako je pojasnila Gordana Bojović iz Ministarstva odbrane, to je replika sablje koja je korištena početkom 20. vijeka u Vojsci Kraljevine Crne Gore.

"U pitanju je ručni rad. Sablja će se prvi put koristiti sjutra, a iskovana je za svečane dočeke i prijeme na državnom nivou", kazala je Bojović gostujući u Jutarnjem programu TVCG.

Načelnik štaba Generalštaba VCG potpukovnik Aleksandar Pantović naveo je da je Inženjerska jedinica uredila prilazni plato, prilazne puteve i stepenište do spomenika.

"Nadam se da će sjutra svi imati priliku da vide zdanje koje je ponovo uređeno. Na ovaj način pokušavamo da sačuvamo od zaborava sve značajne datume iz prošlosti", naveo je Pantović.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније