Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

07. 01. 2021. 20:22 >> 20:30
23

ADŽIĆ

Pravi Crnogorci slave heroje Božićnog ustanka

Božićni ustanak najsvjetliji je trenutak crnogorske istorije i jedan od temelja crnogorske državotvorne i građanske emancipacije naše države, kaže istoričar i pravnik Novak Adžić.

“Mi se borimo za slobodu i nezavisnost Crne Gore i od ove borbe jedino nas smrt rastaviti može” , poručili su crnogorski ustanici u proglasu 1919.godine.

Braneći nacionalnu slobodu i državnu samostalnost u Božićnoj pobuni, ustanici su htjeli da skrenu pažnju velikih sila na crnogorsko pitanje.

Istoričar Novak Adžić, podsjeća na poruku crnogorskog suverena u egzilu, kralja Nikole Prvog , koju je uputio svom narodu: "Neka Crnogorci dobro znadu. Na to ni živ ni mrtav pristati neću".

Da nije bilo Božićne pobune 1919, kao i Trinaestojulskog ustanka 1941, ne bi bilo ni pobjedničke Crne Gore 21.maja 2006, ističe Adžić.

"To je istorijski kontinuitet borbe za opstanak Crne Gore protiv agresora, osvajača, okupatora. Božićni ustanak crnogorskog naroda januara 1919. je jedan od najsvjetlijih trenutaka i momenata u istoriji crnogorskog naroda i on je ponosirao svijest o opstanku trajanja Crne Gore i otporu velikosrpskom teroru i brutalnoj aneksiji crnogorske države i nacionalnom porobljavanju crnogorskog naroda", poručuje Adžić.

Božićni ustanak je, kaže Adžić, jedan od ugaonih temelja crnogorske državotvorne i građanske emancipacije i otpor onima koji su željeli trajno da unište državu Crnu Goru i asimiliraju Crnogorce.

"Pravi heroji su oni koji slave heroje Božicnog ustanka i koji danas jasno potvrđuju da ova, po meni, kolaborantsko-kvinsliska Vlada koja upravlja Crnom Gorom je na fonu negacije svega onoga za što su se Crnogorci i građani Crne Gore svih nacija i vjera borili u 20. i 21. vijeku u cilju opstanka Crne Gore", kaže Adžić.

Božićni ustanak crnogorskog naroda podignut je pod vođstvom komandira Krsta Zrnova Popovića, 6. januara 1919, a slogan “za pravo, cast i slobodu Crne Gore” ostao je kao podsjetnik na borbu za obnovu crnogorske države.

Aida Rastoder, TVCG

Пратите нас на

Коментари23

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније