Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.S./M.M.Lj. ]

06. 01. 2023. 12:07 >> 12:11
1

ĐURAŠKOVIĆ

"Godišnjica Božićnog ustanka podsjeća na hrabrost crnogorskog naroda"

Predstavnici Prijestonice i UBNOR-a Cetinja polozili su vijence na spomenik herojima Božićnog ustanka 1919. godine u Bajicama i na spomenik Lovćenska vila. Gradonačelnik Prijestonice Nikola Đurašković poručio je da je svaka godišnjica Božićnog ustanka prilika da podsjetimo na važnost žrtve, na kojoj je podignuta savremena Crna Gora, kao simbol državotvornosti, jednakosti, antifašizma i borbe za slobodu domovine.

Đurašković je podsjetio da je na današnji dan, prije više od jednog vijeka, pokrenut Božićni ustanak.

“Nakon što je grupa građana u Crnoj Gori proglasila sebe Velikom narodnom skupštinom i pod patronatom Vlade Srbije riješila da ukine sopstvenu državu, krenula je pobuna protiv gubljenja crnogorske državnosti, zatiranja crnogorskog imena i duhovnog i političkog porobljavanja. Pravo na samostalnost crnogorske države ustanici su branili pod načelom “Za pravo, čast i slobodu”, koje je na pravi način odražavalo razlog i ciljeve njihove borbe, iza koje je stojala samo jedna potreba - a to je sloboda”, navo je gradonačelnik Cetinja.

Iako je Božićni ustanak silom ugušen, ideja otpora, kako je rekao, kao neraskidivi dio crnogorskog nacionalnog bića, nikad nije poražena.

“Ona je bila osnova za veličanstveni Trinaestojulski ustanak 1941. godine i nastavila je da živi kao iskra vječnosti zauvijek utkana u srž nezavisne države Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

On je podsjetio da je Skupština nezavisne Crne Gore u novembru 2018. donijela i Rezoluciju o poništenju odluka Podgoričke Skupštine “i na stogodišnjicu tog čina poslala simboličku poruku da su temelji i stare i moderne crnogorske države satkani od ideala slobode, časti i zajedništva - a ne od sluganstva i izdaje”.

“Šesti januar 1919. godine će ostati zauvijek upamćen kao datum našeg ponosa, a Božićni ustanak kao događaj koji podsjeća na hrabrost crnogorskog naroda, koji je dao živote za bolju budućnost svojih pokoljenja. Zato sa posebnim pijetetom, obilježavajući ovaj značajan datum, čuvamo uspomenu na sve one koji su dali živote za dostojanstvo svoje domovine i njenu slobodu i koji nijesu ćutali ni onda kada je bilo najteže govoriti”, naveo je Đurašković.

Poručio je da je svaka godišnjica Božićnog ustanka prilika da podsjetimo na važnost njihove žrtve, na kojoj je podignuta savremena Crna Gora, kao simbol državotvornosti, jednakosti, antifašizma i borbe za slobodu domovine.

“Njegovanjem kulture sjećanja na sve značajne događaje koji su obilježili našu slavnu istoriju, ostavljamo u nasljedstvo mlađim naraštajima osjećaj pravde, slobode i drugih civilizacijskih vrijednosti na kojima počiva čovječanstvo. Božićni ustanak je jedan od takvih događaja koji su obilježili našu istoriju i jedinstveni primjer ljubavi prema domovini, koji pokazuje kako se bezuslovno voli i brani svoja zemlja“, kazao je on.

Poručio je i da je na nama “ako smo dostojni potomci heroja Božićnog ustanka”, da čuvamo ono za šta su dali svoje živote i prenosimo kulturu sjećanja i učenje nacionalne istorije na mlađe generacije, koje svoju inspiraciju mogu i moraju naći u primjerima naših herojskih prethodnika.

“Na to nas obavezuje naša slavna prošlost, ali i svijetla budućnost Crne Gore, koja ne smije biti ništa drugo do nezavisna država okrenuta zapadnim demokratskim vrijednostima i otvorena za ljude svih nacija i vjera. Niti Božićnog ustanka, Belvederskih događaja, Trinaestojulskog ustanka i sunčanog 21.maja ugrađeni su u DNK crnogorske nacije i predstavljaju naše Termopile i Alamo kad su neki drugi časni ratnici žrtvovali sebe da bi ideja slobode živjela u vječnosti”, poručio je Đurašković.

Predsjednik UBNOR-a Stevan Radunović kazao je da treba svi da shvate u kakvoj je opasnosti Crna Gora.

“Treba da shvatimo da je ona vrednija od naših pojedinačnih ili partijskih interesa i da stanemo zajedno u njenu odbranu ,da bi i ubuduće mogli uzdignute glave dolaziti na ovaj i ovakve spomenike i kazati pred ovim stradalnicima da smo mi njihovi dostojni potomci. Neka je vječna slava i hvala učesnicima Božićnog ustanka, stradalnicima kod Medove i svim borcima koji su gradili i branili Crnu Goru I koji su se borili za pravo čast i slobodu Crne Gore. Neka je vječna Crna Gora”, poručio je Radunović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније