Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

15. 05. 2018. 07:12 >> 07:06
3

PRIPRAVNOST

Region pred novim talasom migranata

Susjedne zemlje spremaju se za novi talas migranata, koji kao rutu koriste i onu koja prolazi preko naše zemlje. Zato je juče Vlada Republike Srpske predložila potupno zatvaranja granica.

 

Podsjećamo, samo prošle godine u Centru za azilante prijavilo se oko 850 migranata, a godinu ranije - duplo manje.

Najveći problem za Crnu Goru je što dio migranata iz BIH bude vraćen u Crnu Goru. Sa druge strane, nadležni kažu da albanska strana ne poštuje u potpunosti sporazum o readmisiji, odnosno da ne prihvataju vraćanje migranata koji su upravo iz te države ušli u Crnu Goru.

Da broj izbjeglica koji iz Albanije prelaze u Crnu Goru raste, primijećuju i stanovnici pograničnih područja, koje je obišla ekipa RTCG.

Mještani pričaju da granicu prelaze porodice sa djecom.

"Mislim da u zadnjih pola godine baš ima znatno znatno više iz Sirije, iz Pakistana su isto bili, ali najviše iz Sirije", kazala je jedna od mještanki.

Naime, novi put migranata otvorio je stari lančani problem. Traži se jači nadzor granice, a Republika Srpska od vlade u Sarajevu zahtijeva pojačane mjere.

"Tražimo od predsjedništva BIH da uz angažman Oružanih snaga omogući apsolutnu kontrolu granice i apsolutnu sigurnost, tako da, ako govorimo o mjerama, onda to treba da bude i zatvaranje granice za migrante", kazala je premijerka Srpske, Željka Cvijanović.

Sve je počelo formiranjem nove izbjegličke rute koja vodi iz Grčke, preko Albanije i Crne Gore do Bosne i Hercegovine.

Kako bi pomogla zatvaranje te rute, mađarska vlada ranije je najavila da će donirati Crnoj Gori bodljikavu žicu za pokrivanje 25 kilometara državne granice.

Prema nezvaničnim podacima, između Grčke i Albanije, trenutno nalazi skoro 60 hiljada izbjeglica.

Marko Terzić, RTCG

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније