Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B.

08. 04. 2024. 17:53 >> 17:53
Čitaj mi:

Rasprava o ograničavanju migracija

Gotovo polovinu zločina u Njemačkoj počinili stranci

Nakon što su u javnost procurili podaci o stopi kriminaliteta među stranim stanovništvom koja je u prošloj godini značajno porasla, u Njemačkoj je opet pokrenuta rasprava o potrebi ograničavanja migracija.

"Ovaj vrlo negativni razvoj događaja pokazuje koliko je napeta situacija s integracijom stranaca i zato nam je hitno potrebna gornja godišnja granica broja doseljenika", rekao je ministar unutrašnjih poslova savezne pokrajine Saske Armin Šuster iz Hrišćansko-demokratske unije CDU.

I portparol zastupničkog kluba Unije CDU/CSU u Bundestagu za unutrašnja pitanja Aleksander Trom od koalicijske vlade Olafa Šolca traži „obrt“ kad je u pitanju migracijska politika.

"Kada govorimo u doseljavanju izbjeglica, moramo da govorimo i o doseljavanju onih koji ovamo dolaze zbog siromaštva. Osim toga, mnogi doseljenici u Njemačku dolaze i s iskustvima povezanim s nasiljem i kriminalom u zemljama porijekla“, rekao je Trom.

Političari demohrišćanske opozicije se pozivaju na podatke iz kriminalističkih statistika za proteklu godinu koji bi službeno trebalo da budu objavljeni u utorak, s tim da su se neki podaci već pojavili u njemačkim medijima.

Kako je u nedjelju prenio dnevni list Velt am Zontag, broj krivičnih djela počinjenih u Njemačkoj 2023. porastao je u poređenju sa 2022. za 5,5 odsto na 5,94 milliona djela. Krivična djela povezana s nasiljem su porasla na rekordnih 215.000.

Opozicioni političari posebno ukazuju na činjenicu da su 41 odsto svih krivičnih djela počinitelji stranci, tj. osobe bez njemačkog državljanstva, uprkos činjenici da ova grupa građana čini 15 odsto u ukupnom broju stanovnika.

Bijan Djir-Sarai, glavni sekretar Liberalno-demokratske stranke (FDP), koja sa socijaldemokratima i zelenima čini koalicijsku saveznu vladu, rekao je da vlada mora da pokrene raspravu koja se temelji na činjenicama.

On je rekao da ta rasprava mora da bude „iskrena“, jer bi u suprotnom mogli da profitiraju oni „koji zemlji ne žele ništa dobro“, aludirajući time na desničarske populiste koji se protive svakom obliku migracija.

„Nekontrolisano useljavanje“

Potpredsjednik FDP-a Volfgang Kubicki ocijenio je da je statistika kriminaliteta „ekstremno alarmantna, posebno dio koji se odnosi na strance“.

„Ova rasprava pokazuje da moramo ponovo da uspostavimo kontrolu nad useljavanjem“, rekao je Kubicki.

Predstavnik socijaldemokrata Sebastijan Hartman je objasnio da „stopa migracije nije prošle godine pratila stopu porasta kriminaliteta među strancima“.

Zeleni su ukazali na to kako stranci koji dolaze u Njemačku natprosječno često žive u siromaštvu, pa se time objašnjava i viša stopa kriminaliteta.

Tema kriminaliteta među strancima je jedna od središnjih predizbornih tema desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD) na predstojećim izborima za Evropski parlament, ali i parlamente nekoliko njemačkih saveznih pokrajina.

Najveći problem u zemlji

U ispitivanjima javnog mnjenja, građani Njemačke već duže vrijeme nekontrolisanu migraciju navode kao najveći problem u zemlji.

Prošle godine tzv. neregulisana migracija dostigla je rekordne vrijednosti iz godina izbjegličke krize 2015/2016.

Prošle godine podnijeto je 350.000 zahtjeva za političkim azilom u Njemačkoj, što je 50 odsto više nego 2022.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније