Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B. [ Nevenka Jovović, TVCG ]

06. 01. 2018. 16:19 >> 15:58

STRADANJE KOD MEDOVE

Trajno svjedočanstvo o slobodarstvu

Stotinu dvije godine je od stradanja crnogorskih dobrovoljaca iz Amerike na italijanskom brodu “Brindizi”, nadomak albanske luke Medova. Sagovornici TVCG kažu da priča o Brindiziju još nije završena i da su potrebni novi tragovi i novi odgovori ,da se ne bi zaboravili crnogorski junaci, koji su primjer, kako se treba odnositi prema idealu slobode.

1916. na Badnji dan, kada je počela Mojkovačka bitka i bitka za Lovćen, preko 500 Crnogoraca krenulo je iz Amerike, a na poziv kralja Nikole da se bore za svoju zemlju.

Do Crne Gore nijesu stigli. Italijanski brod Brindizi, na kojem su bili potopila je eksplozija nadomak albanske luke Medova. Stradalo je 385 dobrovoljaca. Ovo je bolno i trajno svjedočanstvo o crnogorskom slobodarstvu, veličanstven čin patriotizma, koji obavezuje i vijek kasnije.

Aleksandar Berkuljan potpisuje publikaciji “Medova” u kojoj se nalaze dokumenta, koja su preuzeta iz Amerike, Francuske, Njemačke. Mnogo je otvorenih pitanja, kaže Berkuljan. Priča o Brindiziju nije završena.

O patriotskom činu crnogorskih dobrovoljaca,kada su prije 102 godine krenuli da se bore za slobodu svoje zemlje,ali ih je sudbina spriječila da se domognu kopna, najbolje govore riječi Petra Maksimovića, sina preminulog dobrovoljca.

"Kakvu su to ljudi bili, kakvu su to kolosi bili, teško je govoriti o njima, a greota je zaboraviti", kazao je Maksimović.

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније