Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

09. 04. 2019. 19:44   >>  22:12 1

JURIĆ PORUČIO

Bilo velikih i malih propusta u Narodnom muzeju

Bilo je jako velikih i malih propusta u rukovođenju Narodnog muzeja Crne Gore i u radu samih uposlenih, kaže predsjednik Državne komisije za nadzor revizije Radomir Jurić, u emisiji “Tajna izgubljenih eksponata”, Televizije Crne Gore.

U Narodnom muzeju Crne Gore teče druga godina prve generalne revizije muzejskih fondova i dokumentacije.

Obiman je to i ozbiljan posao koji bi trebalo da osvijetli gotovo cijeli vijek muzejske djelatnosti, tokom kojeg su spletom različitih istorijskih okolnosti, ali i nemarom i nebrigom zaposlenih, nestala brojna svjedočanstva naše istorije, tradicije, kulture, identiteta.

Narodni muzej, najvažnija institucija kulture u Crnoj Gori, u svojim njedrima krije neprocjenljivo blago, koje nije važno samo za našu, nego za kulturu uopšte. Nestanak dragocjenih istorijskih svjedočanstava, izazvao je, sa razlogom, bijes i brigu javnosti.

Dokumenta do kojih je ekskluzivno došla autorka serijala TVCG "Tajna izgubljenih eksponata", svjedoče o tome kada je, kako i zašto naša država ostala bez najdragocjenijih predmeta iz nekadašnje slavne crnogorske oružnice.

"Među kojima i najvredniji dio zbirke, dvorske zbirke naoružanja koja je do 1939. bila u posjedu Nikolinog sina Danila. On je tada ponudio na prodaju beogradskom Etnografskom muzeju i prodao je za 370 hiljada dinara, da bi podmirivao hotelske račune", kaže Aleksandar Berkuljan, tehničar u Narodnom muzeju.

Za mnoga vrijedna svjedočanstava naše slavne i ratničke istorije, a takvo je definitivno svako sa ovog dugog spiska, nije samo osiromašio muzej, mjesto koje čuva dušu Crne Gore. Za sve to, i ne samo to, siromašniji smo svi mi.

Danas se, prilično nevoljno suočavamo sa dokumentima koja o tome svjedoče, a nadležni ih nerado komentarišu. Čekaju kraj istorijske revizije.

"Mi treba da vidimo kad se sravne, da kažem, računi , kada se sve to uporedi, vidi sva dokumentacija i stanje u muzejskim jedinicama, imaćemo onda krajnji rezultat", navodi direktorica Narodnog muzeja Crne Gore Anastazija Miranović.

Rezultati već kažu da dokumentacija i stanje u fondovima ne govore istim jezikom.

Iscrpljujuća, ali istovremeno i neiscrpna, a presudno važna tema, i u ovoj fazi postupka ima jasnu dijagnozu i to od doktora koji je došao da nam pomogne.

"Očito da nije bilo, neću reći volje, nego da je bilo jako velikih i malih propusta u rukovođenju te institucije i u radu samih djelatnika. Nikoga ono što se kaže ne osuđujući, ni amnestirajući", poručuje predsjednik Državne komisije Radimir Jurić.

Vesna Terić, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније