Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Lora Biker - BBC  [ BBC ]

06. 05. 2024. 15:30   >>  07. 05. 2024. 15:01

Kina i Francuska: Ukrajina, konjak, električna vozila, o čemu će sve razgovarati Si Đinping i Makron

Kineskog predsednika očekuju razne teme u Parizu.

makron i si
Reuters/Gonzalo Fuentes
Makron i Si u Parizu 6. maja 2024.

Ukrajina, francuski konjak i električna vozila samo su neke od teme o kojima će razgovarati kineski i francuski predsednik Si Đinping i Emanuel Makron.

Kineski lider doputovao je u nedelju 5. maja u Pariz, gde će boraviti dva dana.

On je pozdravio „nove vidike" u kinesko-francuskim odnosima tokom prvog odlaska u Evropu u poslednjih pet godina - putovanje koje liči na ofanzivu šarma.

Kineski predsednik pokušaće da spreči trgovinski rat koji se nazire sa Briselom, koji strahuje od ulaska jeftinih kineskih električnih vozila na evropsko tržište.

Zapad optužuje Kinu da isporukom tehnologije i opreme pomaže ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da vodi rat u Ukrajini.

Si Đinping pokušava da pridobije Francuze i ojača uticaj Kine u Evropi kako bi se suprotstavio bilo kakvom američkom narativu.

Kineski predsednik će se u Francuskoj sastati i sa Ursulom fon der Lajn, predsednicom Evropske komisije.

Ona je prihvatila politiku „odbacivanja kineskog rizika" što podrazumeva oštrije razgovore i smanjenje evropske zavisnosti od kineskog uvoza i tehnologije.

Posle Pariza, Si Đinping će 7. i 8. maja boraviti u Beogradu, što će biti njegova druga zvanična poseta Srbiji u prethodnih osam godina.

Zašto je Srbija važna Kini pročitajte u posebnom tekstu.

Poslednja stanica u Evropi kineskog predsednika biće Mađarska, koja sa ovom azijskom zemljom ima sve tešnje ekonomske veze.

Vlada Fidesa Viktora Orbana ulaže ogromne napore da privuče kineske investicije, a o mađarskom otvaranju kineskim tehnološkim fabrikama pročitajte ovde.

makron i si
Reuters/Gonzalo Fuentes
Makron, Si Đinping i Ursula fon der Lajen u Parizu 6. maja 2024.

Markon želi da izvrši pritisak na kineskog predsednika po pitanju prijateljstva Pekinga sa Moskvom i koliko daleko je spreman da ide kako bi rešio rat u Ukrajini, posebno zato što bi Putin trebalo da boravi u Pekingu krajem maja.

Jedna od tema biće i francuski konjak - žestoko piće koje Kina najviše uvozi.

Peking preti da će da uvede carinu na njegov uvoz, kao odgovor na istragu Evropske unije o kineskim električnim vozilima.

To bi bio znatno pogodilo francuske proizvođače ovog žestog pića koji su krajem aprila izjavili da će visoke tarife biti udar na budućnost ove industrije.

Peking će verovatno biti jednako zabrinut zbog rezultata istrage EU o kineskim subvencijama za električna vozila.

Evropa je ključno tržište za izuzetno uspešne kineske proizvođače električnih automobila.

Ako Peking želi da se „odupre antikineskim odnosima", ključno je da se pridobije francuski predsednik, izjavio je kineski ambasador u Parizu.

Kako bi u tome uspeo, Si Đinping naglašava veze koje spajaju ove dve države, proslavljajući sa Makronom 60 godina diplomatskih odnosa.

Uoči dolaska u Pariz, kineski predsednik je u kolumni za francuski list Figaro napisao da donosi tri poruke.

Kina je posvećena otvaranju „novih vidika" u odnosima sa Francuskom, „sve šire" otvaranje prema svetu i očuvanje svetskog mira i stabilnosti.

„Bakljom istorije, Kina i Francuska će osvetliti put, otvoriće svetliju budućnost kinesko-francuskih odnosa i daće novi doprinos svetskom miru, stabilnosti i razvoju", piše Sinhua, kineska novinska agencija.

Navedeno je i da kineski predsednik voli francuske pisce i umetnike, kao i da je njegova knjiga sada objavljena i na francuskom jeziku.

Ali ima i poruka opreza.

Tako se u uvodniku Global tajmsa Evropa poziva da bude nezavisna, a „posebno da je nekontroliše treća strana", što je ne tako suptilno upućivanje na Ameriku.

Vladimir Putin i Si Đinping
Getty Images
Glavni izvor nesuglasica Francuske i Kine jeste odnos koji Peking ima sa Moskvom

Emanuel Makron je u prošlosti odbijao da sledi američku politiku prema Kini.

Boraveći u Pekingu 2023. godine, on je izjavio da Evropa ne bi trebalo „slepo" da sledi Vašington po pitanju Tajvana, što je izazvalo mnoge kontroverze.

Iako je Makron jedan od najjačih pobornika niza trgovinski mera koje su poslednjih nedelja razbesnele Peking, on želi da kineske kompanije grade fabrike električnih vozila u Francuskoj.

Ipak, dokazao je da neće biti slab protivnik.

Dok se pripremao za posetu kineskog kolege, francuski predsednik se u Parizu sastao sa Sikjong Penpom Ceringom, vođom tibetanske vlade u egzilu.

Jedan od ključnih prioriteta Makrona biće da upozori Kinu na opasnost koju može da izazove njena podrška Rusiji u invaziji na Ukrajinu koja je počela u februaru 2022. godine.

Poput Amerike, Francuska, kao i većina zemalja Evropske unije, želi da Kina prestane da isporučuje Rusiji delove za oružje.

„U našem je interesu da nateramo Kinu da proceni stabilnost međunarodnog poretka.

„Moramo da radimo sa Kinom na izgradnji mira", rekao je Makron u intervjuu za Ekonomist objavljenom u četvrtak, 2. maja.

Kineski predsednik je do sada odbijao da učini bilo šta kako bi zaustavio rusku invaziju na Ukrajinu.

Peking „razume posledice ukrajinske krize po evropski narod", napisao je u kolumni za Figaro, dodajući da Kina „ne učestvuje u njoj i da igra konstruktivno ulogu u težnji ka njenom mirnom rešavanju".

Bez obzira na ishod njegove posete Francuskoj, boravak kineskog predsednika u Mađarskoj i Srbiji, dokazaće da Peking i dalje ima saveznike u istočnom delu Evrope.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније