Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

16. 05. 2018. 07:35 >> 11:38
7

DRUGI DIO

Pogledi: Tajna izgubljenih eksponata

Kako su i kada iz Narodnog muzeja Crne Gore nestali vrijedni komadi Njegoševog namještaja, slike poznatih autora i drugi eksponati neprocjenjive vrijednosti, pitanja su na koja ćemo odgovore dobiti kada se završi revizija kompletnog muzejskog fonda.

Prethodno je u procesu revalorizacije navedeno da nedostaje dvije hiljade devet stotina eksponata. To je tema emisije Pogledi u drugom dijelu serijala Tajna izgubljenih eksponata, autorke Vesne Terić.

Koliko smo i kako minulih decenija brinuli o svom identitetu, istoriji i kulturnoj baštini koju bi trebalo da čuva naš Narodni muzej najslikovitije govore dokumenta. Njih je sakupio i njih nam prepričava Aleksandar Berkuljan i sam frapiran novim saznanjima do kojih je došao iz pisanih tragova koje su, na svu sreću, ostavljali neki od bivših, savjesnih direktora našeg Narodnog muzeja.

"Postoji u toj dokumentaciji o kojoj govorim i rekapitulacije gdje se kaže da je početkom sedamdesetih godina Narodni muzej raspolagao sa 62.592 muzealije", kaže Berkuljan.

Sa druge strane, međutim, računaju potpuno drugačije. Oštro osporavaju brojke iz dokumentacije koju je ostavio Rako Vujošević, a koju nam prezentuje Berkuljan. Sve to smatraju senzacionalizmom i vještom manipulacijom kvalitetom informacija.

"Ovo je strašno neprofesionalno što ću sad izgovoriti, ali vašeg interesovanja radi, pod krovom Narodnog muzeja je bilo i danas ima između 12 i 15 hiljada predmeta, mezejskih predmeta, muzealija. Meni je danas to simpatično, a potpuno je neprofesionalno, u te je knjige bilježen i pomoćni muzejski materijal i fotokopije i fotografije dokumenata, znači raznorodna građa se sabira da bi se dobio nekakav, ma, meni je drago što te cifre idu dotle jer će više valjda neko shvatiti da je to potpuno iracionalna tvrdnja", kaže dokumentarista-savjetnik, Ksenija Sekulić.

Šta je iracionalno, a šta činjenicama dokumentovano, trebalo bi da pokaže revizija.

Revizione komisije mjesecima ozbiljno rade, a superviziju će obaviti državna komisija, koja je, ne bez razloga, zaključala vrata javnosti. Nakon pola godine podnijeće prvi izvještaj Vladi i građanima.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније