Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Anadolija [ Objavio: O.Z. ]

28. 12. 2016. 15:13 >> 14:52

"KOMANSKI MOST"

Otvoreno odjeljenje za teške oblike autizma

Javna ustanova "Komanski most" iz Podgorice u kojoj boravi 112 osoba sa intelektualnim invaliditetom, obilježila je danas 40 godina postojanja i tom prilikom svečano je otvoreno odjeljenje za osobe sa teškim oblikom autizma.

Zahvaljujući donaciji TIKA-e, odjeljenje za autizam dobilo je senzornu sobu, a turska agencija je takođe finansirala i opremanje jednog paviljona ustanove novim namještajem.

Odjeljenje su svečano otvorili ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić, ambasador Republike Turske u Crnoj Gori Serhat Galip, koordinator TIKA-e za Crnu Goru Ahmet Altun, kao i direktor ustanove "Komanski most" Vaselj Duši.

Ministar Purišić je kazao da odgovorno društvo treba svima da obezbijedi jednake šanse.

"Djeci sa autizmom će biti potrebna briga do kraja života. Ministarstvo će nastaviti da daje podršku ovoj kategoriji stanovništva, kao i njihovim porodicama", kazao je Purišić.

Vaselj Duši, direktor "Komanskog mosta", kazao je da su korisnicima stvoreni dobri uslovi života i rada.

"Imamo 112 korisnika, o kojima brine 77 zaposlenih. Osim iz Crne Gore, imamo korisnike i iz država iz regije. Danas otvoreno odjeljenje za osobe sa teškim oboljenjem autizma u cjelosti je finansirala TIKA u iznosu od 35 hiljada. Zahvaljujemo im na pomoći, koju nikada nećemo zaboraviti. Očekujemo punu podršku društvene zajednice, kako bi podigli kvalitet usluga našim korisnicima", kazao je Duši.

Ambasador Turske u Crnoj Gori Serhat Galip kazao je da su Crna Gora i Turska "bratske zemlje".

"I kada bratske zemlje zajedno organizuju događaje, to je veoma važno. Hvala Vladi Crne Gore koja nam je omogućila da realizujemo projekat koji je važan za sve nas", istakao je Galip.

Koordinator TIKA-e za Crnu Goru Ahmet Altun poručio je na svečanosti da TIKA pridaje posebnu pažnju osobama sa invaliditetom.

"Autizam je problem koji treba na vrijeme rješavati. Ima dosta djece koja se rađaju s autizmom i to je veliki problem. Mi najviše projekata realizujemo u oblastima zdravstva i obrazovanja. Turska će u budućnosti nastaviti da pomaže Crnoj Gori", kazao je Altun.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније