Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mira Rovčanin [ RCG ]

10. 04. 2024. 09:05 >> 09:08
Čitaj mi:

nikšić

Centar za autizam - potreba djece, roditelja i grada

Svakodnevni rad u Dnevnom centru za djecu sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom Nikšić potvrđuje porast broj djece sa problemima iz spektra autizma. Direktor ustanove Radovan Dragnić, za Radio Crne Gore, kaže da je postojanje Centra za autizam potreba djece, roditelja i grada.

„Nikšić ima veliku potrebu. Nažalost djece i omladine iz spektra autizma je mnogo. Mi zasad imamo podatke da ih ima preko stotinu, ali sumnja se na još toliki broj. Izrazili smo potrebu, prije svega da pomognemo porodicama, koje imaju djecu iz autističnog spektra, da obezbjedimo neki novi kutak, novi prostor koji će za njih biti primamljiviji“, rekao je Dragnić.

Pomoć su obećale lokalne i državne institucije, kao i danska Fondacija „ Margit Nilsen“ , a određena je i parcela od 11 hiljada kvadrata, u naselju Ozrinići, na kojoj se može graditi Centar.

Nosilac projekta biće Opština Nikšić.

Potpredsjednik Mitar Goranović uvjeren je da će se, uz pomoć Ministarstava zdravlja, prosvjete i rada i socijalnog staranja projekat finasirati iz državne kase, naredne godine.

Dok se čeka kapitalni budžet za 2025. godinu lokalna Agencija za projektovanje i planiranje izradiće projekat.

„Imamo svu podršku dankse fondacije „ Margit Nilsen“, njihova predstavnica Anastasija Bang, koja je bila naš gost u Nikšiću, povezala je danske arhitekte sa našim arhitektama iz Agencije za projektovanje i planiranje, tako da ćemo i tom dijelu dobiti svu neophodnu pomoć“, kazao je Goranović za Radio Crne Gore.

Iako su planirane i studijske posjete sličnim centrima u regionu, Dragnić naglašava da će se voditi potrebama korisnika i njihovih porodica iz Nikšića.

"Mislim da se planiraju dva paviljona jedan za mlađe, jedna za starije koje će da spaja sportska sala. Razgovarali smo i sa roditeljima, da vidimo koja su to njihova očekivanja. Pravićemo nešto što ćemo da prilagodimo našim uslovima, Nikšiću i Crnoj Gori. Neće biti kopija nekog centra iz regiona“, rekao je Dragnić.

Kako bi spremno dočekali izgradnju Centra za autizam već je počela i edukaciji kadra u saradnji sa Fondacijom „ Margit Nilsen“.

Dragnić ističe da će se narednih mjesece izradi i programa rada budućeg Centra.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније