Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

P.R. [ Beta ]

29. 04. 2024. 16:52 >> 16:51
Čitaj mi:

nenajavljenA posjetA Kijevu

Stoltenberg kritikovao države, nijesu blagovremeno poslale pomoć Ukrajini

Države NATO-a nijesu blagovremeno dostavile Ukrajini ono što su obećale, rekao je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg koji je došao u nenajavljenu posjetu Kijevu.

Rusija sada žuri da u ratu koji traje više od dvije godine iskoristi prednost na bojnom polju prije no što iscrpljene ukrajinske snage dobiju dodatnu vojnu pomoć Zapada.

Stoltenberg je rekao da su "ozbiljna kašnjenja u dostavi pomoći značila ozbiljne posljedice na bojnom polju" za Ukrajinu.

"NATO saveznici nijesu isporučili šta su obećali", rekao je u osvrtu na odlaganje SAD i Evrope o slanju oružja i municije Ukrajini Stoltenberg u Kijevu na konferenciji za novinare s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

"Nedostatak municije dozvolio je Rusima da napreduju na liniji fronta. Nedostatak vazduhoplovne odbrane je omogućio da više ruskih raketa pogodi svoje mete i nedostatak kapaciteta za napade na veću daljinu omogućilo je Rusiji da koncentriše više snaga", rekao je Stoltenberg.

On je ipak ponovio da još nije kasno da Ukrajina pobijedi, dajući uvjeravanja da je "više pomoći na putu" i da se "uskoro" očekuju nova obećanja pomoći.

Ukrajina i njeni zapadni partneri u trci su s vremenom da rasporede kritičnu novu vojnu pomoć koja može da pomogne da se zaustavi sporo, ali stalno napredovanje ruskih snaga na istoku Ukrajine i presretnu napadi ruskih dronova i raketa.

Zelenski je rekao da je nova zapadna pomoć počela da stiže, ali sporo, naglasivši da to "mora da se ubrza".

Iako se linija fronta od 1.000 kilometara malo pomjerila od ranih dana rata, snage Kremlja su posljednjih nedjelja malo po malo napredovale, posebno u oblasti Donjecka, zahvaljujući većoj brojnosti i velikim količinama municije upotrijebljene protiv položaja ukrajinske odbrane.

Od neuspjele kontraofanzive u ljeto 2023. Ukrajina je u defanzivi. Rusija je preuzela inicijativu i malo po malo zauzima teren na istoku i pored teških gubitaka, a ukrajinskoj vojsci nedostaje municija.

Uz to ukrajinski zvaničnici kažu da Rusija sakuplja snage za veliku ljetnju ofanzivu

Zapadni partneri Kijeva su više puta obećali da će biti uz njega "koliko god bude potrebno", ali vitalna američka vojna pomoć bila je blokirana šest mjeseci zbog političkih nesuglasica u Vašingtonu, a evropska proizvodnja vojne opreme nije mogla da odgovori na tražnju. Ukrajinska proizvodnja teškog naoružanja tek sada počinje da dobija zamah.

Stoltenberg je rekao da je više oružja i municije za Ukrajinu na putu, uključujući raketne sisteme "Patriot" za odbranu od ruskih napada iz vazduha na energetiku i gradove.

Rusija je mnogo veća od Ukrajine s većim resursima iz kojih može da se snabdijeva. Ona je takođe dobila pomoć u naoružanju od Irana i Sjeverne Koreje, prema tvrdnjama američke vlade.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније