Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

31. 10. 2015. 12:29 >> 12:17
1

IZLOŽBA U MILANU

Crnogorski paviljon najljepši na Expo-u

Crnogorski paviljon dobio je nagradu "Golden Award", za najljepši paviljon na Svjetskoj univerzalnoj izložbi Expo Milano 2015, u kategoriji klastera.

Nagradu je primio Generalni komesar Crne Gore na Expo-u, Ivan Saveljić, potpredsjednik Privredne komore Crne Gore.

Na izložbi se predstavilo devet klastera, a Crna Gora se, pod motom „Mala zemlja velikih mogućnosti“, predstavila u okviru Biomediteranskog klastera pored Malte, Grčke, San Marina, Tunisa, Libana, Alžira, Egipta, Srbije i Albanije.

"Ovaj izuzetan uspjeh je rezultat angažovanja niza institucija i pojedinaca iz Crne Gore, u cilju što boljeg predstavljanja naše zemlje na ovoj prestižnoj izložbi", saopšteno je iz crnogorske delegacije na Expo-u.

Enterijer crnogorskog paviljona dizajnirao je arhitekta Marko Brajović, a oslikava spoj tradicionalnog i modernog. Inspiracija je preuzeta iz crnogorske tradicije i prirodnih ljepota, ali je predstavljena kroz moderne tehnologije. Prostor je reprezentativan, s tipičnim elementima identiteta, koji reflektuju i valorizuju vrijednosti i posebnosti crnogorskog regiona.

Centralni dio izložbenog dijela paviljona predstavlja gumno. Iznad je instalacija u obliku inverzne planine, koja predstavlja Durmitor i napravljena je od niti vune. Unutar gumna je ogledalo - Crno jezero u kojem se Durmitor reflektuje.

Paviljon Crne Gore je izazvao veliku pažnju, a u periodu od šest mjeseci ugostio je blizu pola miliona posjetilaca.

Vlada Crne Gore je nedavno donijela odluku da se enterijer Paviljona prenese u Crnu Goru, kako bi građani i turisti bili u prilici da upoznaju koncept ovogodišnjeg nastupa na Expo-u.

Expo je organizovao BIE (Bureau of International Expositions), a u šestomjesečnom periodu, od 1. maja do 31. oktobra, predstavile su se 144 zemlje učesnice, tri međunarodne organizacije i 13 nevladinih organizacija, od čega polovina od ukupnog broja nastupa u okviru klastera.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније