Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

[ Beta; Objavio: B.V. ]

13. 06. 2017. 15:07 >> 14:39
1

MODRIĆ SVJEDOČIO

Isplaćivao sam Mamiće "na ruke"

Fudbalski reprezentativac Hrvatske Luka Modrić svjedočio je danas na sudu u Osijeku na suđenju bivšim funkcionerima fudbalskog kluba Dinamo, braći Zdravku i Zoranu Mamiću, zbog sumnje da su izvlačeći novac od transfera igrača, utajom poreza i drugim nezakonitostima oštetili zagrebački klub za oko 116 miliona kuna (15,5 miliona evra), a državni budžet za 1,6 miliona eura.

 

U istom postupku sudi se bivšem direktoru Dinama Damiru Vrbanoviću, koji je aktuelni izvršni direktor Hrvatskog fudbalskog saveza (HNS), i porezniku Milanu Pernaru.

Zvijezda Real Madrida, 31-godišnji Modrić, svjedočio je o okolnostima svog transfera iz Dinama u Totenhem 2008. godine i o podjeli novca od transfera izmedju njega i Dinama, odnosno Zdravka Mamića.

Potvrdio da je dio novca od tog transfera isplaćen i njemu. Modrić je rekao da je s Dinamom potpisao ugovor 2004. godine, a da je aneksom tog ugovora bilo predvidjena podjela zarade od mogućih transfera.

U Totenhem je, kako je rekao, prešao za oko 21 milion eura. Na pitanje državnog tužioca kako se obavljala podjela novca od transfera, Modrić je odgovorio da je polovina novca koju je Totenhem isplatio Dinamo isplaćena na njegov račun, a on je dio novca, prema građanskom ugovoru sa Zdravkom Mamićem, isplaćivao na ruke Mamićevom sinu ili bratu.

Prema optužnici, Modriću je za transfer u Tottenham isplaćeno 67 miliona kuna (oko devet miliona eura), od čega je Zdravku Mamiću dao oko 52 miliona kuna (sedam miliona eura).

Sjutra bi na klupu za svedoke trebalo da sedne i igrač Liverpula Dejan Lovren, koji će svedočiti o svom trasferu 2010. iz Dinama u francuski Lion.

Modrićev i Lovrenov transfer u strane klubove su predmet optužnice, a tužilaštvo smatra da dvojica igrača nijesu imala pravo na 50 odsto obeštećenja od transfera, već da je to naknadno dogovoreno i da je na taj način Mamić izvlačio novac iz Dinama.

Zdrako Mamić je poslije ročišta izjavio novinarima da je zadovoljan Modrićevim svjedočenjem. On je dodao da je Modrić čestit čovjek i da niko ne može da utiče na njega.

Suđenje najmoćnijem čovjeku hrvatskog fudbala i ostalima počelo je krajem aprila na osječkom Županijskom sudu, a svi optuženi su odbacili optužbe.

Optužnica tereti Zdravka Mamića da je iz Dinama izvukao najmanje sedam miliona eura, a njegov brat Zorana Mamića, koji je bio trener Dinama, pet miliona eura. Protiv četvorice optuženih istraga je pokrenuta prije dvije godine, a zbog toga su bili u pritvoru iz kojeg su pušteni pošto su uplatili kaucije za odbranu sa slobode.

Na predlog Državnog tužilaštva, koji je prihvatio Vrhovni sud Hrvatske, optužnica je podignuta pred osječkim sudom umjesto u Zagrebu, u kojemu se vodila istraga i to zbog Mamićeve povezanosti s trojicom zagrebačkih sudija.

Kancelarija za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala pokrenula je još jednu istragu protiv Zdravka Mamića i još nekoliko osoba, među kojima i protiv njegov sina, fudbalskog menadžera Maria Mamića, zbog zločinačkog udruženja i zloupotrebe povjerenja u privrednom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja. U tom slučaju se sumnja da su Mamić i ostali preko of šor firmi od 2004. iz Dinama izvukli više od deset miliona eura i pola miliona funti.

U međuvremenu je Zdravko Mamić podnio ostavke na funkcije u Dinamu, ali i dalje važi za najmoćniju osobu u hrvatskom fudbalu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније