Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

Objavio: P.R.

03. 12. 2016. 15:25 >> 15:05

DEJO, PEĐA, JOVETA...

FK Mladost i dalje rasadnik velikih talenata

Fudbalski klub Mladost iz Podgorice decenijama unazad sinonim je za klub u kojem stasavaju talenti koji kasnije postaju vrhunski fudbaleri. Tako je bilo u prošlom vijeku kada je Mladost iznjedrila Nikolu Jovanovića, Dejana Savićevića i Predraga Mijatovića. Sa istom vizijom nastavili su i početkom ovog vijeka, a rezultat se ogleda kroz Stevana Jovetića. Mladost i danas veliku pažnju poklanja mladim igračima, a iz kluba poručuju da će i u budućnosti to biti njihov način rada.

Još za vrijeme nekadašnje Jugoslavije, kroz FK Mladost iz Podgorice brusili su se najveći crnogorski talenti. Kroz istoriju, klub je iznjedrio veliki broj kvalitetnih igrača. Posljednjih godina, Mladost je uspjela da proizvodnju kvalitetnih igrača poveže i sa dobrim rezultatima na terenu. Prošle godine, Mladost je postala šampion Crne Gore, po prvi put u istoriji nezavisne Crne Gore.

Mladi igrači u fokusu

Nikola Rakojević, trener FK Mladost zadovoljan je kako klub funkcioniše.

„Lijepo je raditi u jednom klubu koji je iznjedrio dosta talenata, mislim da ih ima i sada, a biće ih i ubuduće. Mladost je pokazala da je jedan klub koji rado prihvata potencijale, a iz tih potencijala se dosta puta desilo da izađe i kvalitet. Mladost je to pokazala u ove posljednje tri-četiri godine, gdje sam ja povremeno bio tu, ili više bivao tu. Igrali smo dva puta Ligu Evrope, jednom kvalifikacije za Ligu šampiona i to je nešto što pokazuje da je Mladost klub koji radi ispravno kada su mladi igrači u pitanju i sigurno je da će tako biti i u buduće“, rekao je za Agenciju Anadolija Rakojević.

Ove sezone, Mladost igra u dosta izmijenjenom sastavu u odnosu na prošlu sezonu. Ekipa je trenutno na drugom mjestu, odmah iza Budućnosti.

„Ove godine idemo zacrtanim ciljem, jer imamo cilj da budemo među prva tri tima da bi igrali Ligu Evrope, iz razloga što smo u odnosu na prošlu godinu promijenili gotovo kompletan tim. Pustili smo 12,13 igrača, doveli smo toliko novih, tako da je to nešto za šta treba vremena. Kao što znamo iz teorije, a u praksi se to pokazalo, da je i stvaranje tima, igre i pravljenje rezultata jedan proces koji traje. Mi smo sada donekle na početku tog procesa, dobro se držimo, trenutno smo drugi na tabeli i zasad smo nekako zadovoljni tim rezultatima. Mada, ja kao trener nikada nisam zadovoljan rezultatima, jer oni uvijek mogu da budu bolji“, ističe Rakojević.

On je zagovornik da se mladim igračima daje šanse. Posebno kada je u pitanju Mladost, tim sa briljantnom istorijom kada su u pitanju mladi igrači, koji su kasnije postali vrhunski fudbaleri.

„Sigurno je da smo mi morfološki gledano Bogom dana nacija za sve sportove, pa i za fudbal. Imamo dosta potencijala, a taj potencijal treba da se isprati na jedan pravi način da bi izrastao u kvalitet. Treba da dosta poradimo na nekom normalnom i dobrom sistemu koji bi mogao da proizvede te potencijale u kvalitet. Sigurno je jedno da posjedumo mogućnosti da napredujemo, i mislim da ćemo u tom pogledu i napredovati. Mi ove godine imamo dvi-tri igrača od 18 godina koji su standardni prvotimci, i to je nešto što je možda reper ili bi trebao da bude pokazatelj mnogim klubovima kako bi trebalo da rade. Jer, uz mlade igrače koji imaju potencijal, može se praviti dobar rezultat“, jasan je Rakojević.

Klub sa tradicijom

Omladinci FK Mladost igrali su ove jeseni Ligu šampiona. To je ujedno i prvo učešće nekog crnogorskog kluba u ovom omladinskom klupskom takmičenju. Iz kluba ističu zadovoljstvo što su imali priliku da igraju na tako visokom nivou, a iskustva iz tog takmičenja pokušaće da prenesu na svoje omladince.

Trener omladinaca Rajko Mugoša ističe da je u FK Mladost uvijek bilo kvaliteta, kao i da će ga biti ubuduće. Posebno izdvaja nekoliko igrača.

„Kada se sada pomene Mladost, odmah je asocijacija Dejan Savićević, Peđa Mijatović, Stevan Jovetić, Niša Saveljić, kao i Nikola Jovanović koji je iz Mladosti otišao u Crvenu Zvezdu, pa onda u Mančester Junajted. Klub treba da ima neku tradiciju, Mladost je ima, uvijek je bila rasadnik talenata, nadam se da će to biti u budućnosti. Svi smo u funkciju toga da unaprijedimo taj rad puno bolje i da proizvedemo što više mladih igrača. Trenutno imamo Miličkovića, zatim Pavićevića, Ognjena Stijepovića, Admira Musića, Nikolu Đukića i još mnogo igrača sa potencijalom. Što se tiče kvaliteta i baze, u Mladosti je sigurno bilo do sada i biće ubuduće“, zaključuje Mugoša.

FK Mladost je osnovan 1950. godine pod imenom FK Mladost, ali je nakon nekoliko godina preimenovan u OFK Titograd. Godine 1992. je preimenovan u prvobitno ime, koje i danas nosi. Za vrijeme bivše Jugoslavije klub se uglavnom takmičio u Drugoj saveznoj ligi i u Trećoj crnogorskoj republičkoj ligi.

Klub je takođe poznat po izuzetno jakoj školi fudbala. Iz mlađih kategorija ekipe Mladosti proistekle su svjetske zvijezde fudbala Dejan Savićević, Predrag Mijatović, Niša Saveljić i Stevan Jovetić.

U sezoni 2013/2014. Mladost je stigla do trećeg kola kvalifikacija za Kup UEFA, a zaustavljena je od španske Sevilje. To je bio najveći domet podgoričkog prvoligaša na evropskoj sceni. U sezoni 2014/2015. Mladost je osvojila Kup Crne Gore, da bi već naredne sezone klub postao šampion Prve crnogorske lige. Mladost je sezonu 2016/2017. počela igrajući po prvi put u istoriji kvalifikacije za Ligu šampiona. Ipak, žrijebom je za protivnika dobila snažnog bugarskog prvaka, Ludogorec iz Razgrada, koji je u oba duela slavio.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније