Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

30. 04. 2024. 11:27 >> 11:27
Čitaj mi:

ISTORIJAT DUELA VELIKANA

Bajern protiv Reala - od Milera do Benzeme i Hajnkesovih titula

Na "Alijanc areni" večeras će se sudariti dva velikana svjetskog fudbala, klubovi koji su pisali istoriju i zajedno osvojili čak 43 međunarodna pehara. I velikani koji imaju zanimljivu međusobnu istoriju...

Bajern od 21 čas u polufinalu Lige šampiona dočekuje Real Madrid, što će im biti 27. duel.

Učinak je veoma sličan - Real je slavio 12 puta, Bajern 11, a tri meča su završena remijima. Zanimljivo, samo su se jednom sastali u grupnoj fazi, u sezoni 1999/2000, kada su Bavarci dobili oba meča (4:2 i 4:1), ali su se "merengesi" revanširali u polufinalu (2:0 i 1:2).

Klub koji je osvojio 14 titula prvaka Evrope je sedam puta prošao u obračunima nokaut fazi, Njemci pet.

MADRIĐANI JOŠ PAMTE GERDA MILERA

Real Madrid je osvojio pet uzastopnih titula prvaka Evrope od 1956. do 1960. godine, a šestu (koliko sada ima Bajern) 1966. preokretom u finalu protiv Partizana na briselskom "Hejselu" (2:1).

Dvije godine kasnije je u polufinalu ispao od Mančester junajteda, iako je nakon poraza na "Old trafordu" 1:0 vodio 3:1 na "Santjago Bernabeuu" do 73. minuta, ali je meč završen 3:3.

Na novo polufinale je čekao do 1972, kada je jači bio Ajaks (2:1 i 1:0), da bi na proljeće 1976. naletio na Bajern na posljednjoj prepreci do finala.

Roberto Martines je već u 7. minutu razgalio navijače na "Bernabeuu", ali je Gerd Miler imao spreman odgovor - u 42. minutu je pogodio za remi, a dvije sedmice kasnije sa još dva gola na Olimpijskom stadionu u Minhenu riješio sve dileme na putu ka trećoj uzastopnoj kruni.

Bajern je bio bolji i u polufinalu u sezoni 1986/1987. (4:1 u Minhenu, 0:1 u Madridu), pa je "kraljevski klub" morao da čeka na sedmu titulu 32 godine, sve do gola Predraga Mijatovića za 1:0 protiv Juventusa 20. maja 1998. na "Amsterdam areni".

JANKOVIĆ I MIĆEL ZA PRVO SLAVLJE

Godinu nakon te eliminacije u polufinalu, Real je prvi put izbacio Bajern, i to u četvrtfinalu Kupa šampiona u sezoni 1987/1988.

Nije djelovalo da će biti tako, jer su Bavarci golovima Hansa Pfliglera, Norberta Edera i Rolanda Volfarta vodili 3:0 na Olimpijskom stadionu, ali su Emilio Butragenjo u 85. i Ugo Sanćes u 90. minutu izborili povoljan rezultat pred revanš.

U glavnom gradu Španije su pogađali jugoslovenski reprezentativac Milan Janković (u svojoj jedinoj sezoni u Realu) i Mićel, čime je konačno razbijen mit o Bajernu.

U sezoni 1999/2000. Real je primio 10 golova u četiri meča od Bavaraca, ali je baš preko njega stigao do finala, a u duelu sa Valensijom i do osme titule.

Godinu kasnije, Bajern se revanširao u polufinalu (1:0 i 2:1), a potom u finalu takođe bio bolji od Valensije poslije sedam serija penala.

GOL U GOSTIMA I PENALI

Real je bio bolji i u četvrtfinalu 2002. (1:2 i 2:0) i osmini finala dvije godine kasnije (1:1 i 1:0), Bajern 2007. prošao na startu nokaut faze zahvaljujući pravilu o golu u gostima (3:2 u Madridu, 2:1 u Minhenu), da bi u u polufinalu 2012. nakon 2:1 u oba meča rješavali penali.

Manuel Nojer je odbranio šuteve Kristijana Ronalda i Kake, Serhio Ramos je poslao loptu na posljednji red tribina, a Bastijan Švajnštajger stavio tačku.

Ramos i Ronaldo su se osvetili dvije godine kasnije, sa po dva gola na "Alijanc areni" za 4:0 (ukupno 5:0) u polufinalu, a potom u finalu u Lisabonu kroz dramu stigli do "desime" - Serhio Ramos je u 93. mintu zborio produžetke, a Garet Bejl, Marselo i Ronaldo u njima uništili snove Atletika.

U četvrtfinalu sezone 2016/2017. Real je opet upisao dvije pobjede (1:2 i 4:2), da bi godinu kasnije bio bolji i u polufinalu - 2:1 u Minhenu, 2:2 u Madridu, kada je oba gola za domaće dao Karim Benzema.

DEVET IGRAČA, HAJNKES I ANĆELOTI

Kroz istoriju, samo je devet fudbalera nosilo dres i Reala i Bajerna - Paul Brajtner, Ze Roberto, Arjen Roben, Hamit Altintop, Ćabi Alonso, Hames Rodriges, Alvaro Odriosola, Toni Kros i David Alaba.

A na obje klupe su sjedjela samo dvojica - Jup Hajnkes, koji je bio šampion i 1998. sa Mijatovićevim "merengesima" i 2013. sa Robenom, Krosom, Alabom i drugovima u finalu protiv Borusije Dortmund, te Karlo Anćeloti, čiji je "razvod" sa Bavarcima bio bolan...

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније