Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

M.L.B.

24. 01. 2024. 08:30 >> 08:31

IZVOZ RASTE

Dvije zemlje biće ključne za dominaciju kineskih električnih vozila

Više od 5.000 električnih vozila ukrcano je ove sedmice na brod u kineskom Shenzhenu za Njemačku i Nizozemsku. Automobili dolaze iz kompanije BYD, koja je po proizvodnji električnih vozila nadmašila Teslu.

Domaće tržište je pokoreno i da bi zadržao svoj poslovni uzlet, BYD mora agresivnije krenuti u svijet, a za to će mu biti ključne dvije zemlje: Mađarska i Meksiko.

Iako nijedna od tih zemalja nema veliko tržište automobila, poslužiće kao odskočne daske za juriš na Evropu i Sjevernu Ameriku u nastojanju BYD-a da postane poznato globalno ime, piše CNN.

U decembru se kineska kompanija obavezela da će u Mađarskoj otvoriti fabriku, što će biti njen prvi pogon za proizvodnju automobila u Evropi.

Vlada premijera Viktora Orbana rekla je da je to jedno od najvećih ulaganja u istoriji zemlje i da će otvoriti hiljade radnih mjesta u gradu Segedinu.

Kompanija je takođe iskazala interes za gradnju pogona u Meksiku.

Stručnjaci kažu da će širenje u Mađarskoj i Meksiku pomoći BYD-a da stekne uporište na suprotnim stranama Atlantika, a pritom će izbjeći visoke uvozne tarife.

To bi moglo pomoći BYD-u da se snađe u teškom geopolitičkom okruženju, posebno zato što pojedini evropski političari postaju sve oprezniji prema onome što se smatra ‘poplavom’ kineskih električnih vozila, prenosi tportal.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније