Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

P.R. [ Beta ]

26. 02. 2024. 15:21 >> 15:31
Čitaj mi:

SAJAM U ŽENEVI

Reno predstavio nov električni model R5

Francuski proizvođač automobila Reno (Renault) je danas na godišnjem Salonu automobila u Ženevi predstavio svoj novi električni model R5, nostalgično sličan svom čuvenom pretku iz 1972. i njegovoj ljućoj verziji "R5 Turbo" - francuskom reli-šampionu.

"R5 electrique" kupce treba da privuče dizajnom: vertikalnim zadnjim svjetlima nalik na svjetla iz 1970-ih, blistavim bojama, anatomskim sjedištima, zadnjim spojlerom. A kao simbol električnog preokreta R5 nema ventilacionu masku na haubi, već je duž nje niz svjetala - indikatora punjenja baterija.

R5 je nasljednik "Zoe" kao najmanji električni model Renoa i poslije teških godina simbol je oživljavanja kompanije postignutog skupljim modelima tokom 2023.

Novi model stiže "u vrijeme kada će se desiti veliki pomak miliona Evropljana ka električnoj, povezanoj i održivoj mobilnosti", ocijenio je generalni direktor Renoa Luka de Meo u saopštenju.

Naveo je da se vodi "bitka da se ponovo nađe evropska industrija suočena s konkurencijom sa Istoka i Zapada. Time dokazujemo da je proizvodnja u Evropi, u Francuskoj - moguća!", rekao je De Meo koji je predvodio preporod malog Fijata 500.

U okviru grupe Reno, Dačia Spring je zasad najjeftiniji električni automobil na tržištu, ali se proizvodi u Kini. Na gornejm kraju ljestvice je električni Reno "Megan" čija prodaja ide slabije nego što se očekivalo.

R5 se pozicionira između ta dva kraja, ali u ekonomičnom i višenamenskom sektoru "kompaktnih" - malih vozila, a poseban izazov će mu biti budući električni Citroen C3.

R5 će koštati oko 25.000 eura. Najprije će na tržište stići skuplje verzije opremljene baterijama koje nude najveću autonomiju (oko 400 kilometara), a zatim ove godine i ostale verzije (300 kilometara autonomije).

Kraći od vozila Klio, R5 je ipak dovoljno prostran i nije pretežak za električni automobil jer ne prelazi 1.450 kilograma u najtežim verzijama. Njegove baterije će biti proizvedene u Francuskoj od 2025.

Prva isporučena vozila će biti samo u "pop zelenoj" boji da bi se isticala na ulici.

"Sve je urađeno da to postane postmoderni, futuristički automobil, ni na koji način nostalgičan", rekao je dizajner Renoa Žil Vidal.

Reno bi narednih mjeseci trebalo da predstavi električnu verziju i svog još znamenitijeg modela - Renoa 4, međunarodnog hita iz 1960-ih godina.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније