Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Beta [ Objavio: O.Z. ]

16. 12. 2016. 23:52 >> 23:37

POKRENUT U BRISELU

Galileo - prvi evropski satelitski sistem

Na ceremoniji u Briselu danas su zvanično pokrenute usluge evropskog sistema satelitskog navođenja Galileo, koji predstavlja konkurenciju i dopunu američkom dži-pi-esu (GPS) i omogućiće preciznije pozicioniranje i datiranje, kao i brže slanje poziva u pomoć.

"Ovo je ogroman uspjeh za Evropu. Nijedna evropska zemlja to ne bi mogla sama da uradi. Galileo, najprecizniji sistem satelitskog navođenja na svijetu, postao je realnost", izjavila je evropska komesarka za industriju Elžbijeta Bijenkovska.

Ovaj novi signal za sada može da uhvati samo nekolicina povlašćenih vlasnika pametnih telefone koji su kompatibilni sa Galileom - ovih telefona za sada nema mnogo budući da je prvi takav model španskog proizvođača BQ na tržištu tek od jeseni.

Francuska kosmička agencija Cnes procjenjuje da danas desetina evropskog bruto domaćeg proizvoda zavisi od sistema satelitskog pozicioniranja, a da bi ovaj procenat mogao da poraste na blizu trećinu do 2030. godine.

Predsjednik ove agencije Žan-Iv le Gal (Jean-Yves Le Gall) rekao je da se privatnim akterima otvara široko polje za primjenu evropskog sistema, i da će od toga i građani imati koristi.

"I baš tu je i pravi izazov, da se Galileo nađe u svačijem džepu i u svakom vozilu, kako bi se mogao iskoristiti značajan napredak koji pruža taj servis", naveo je on.

Evropa tu nije u sjajnoj poziciji budući da već postoje američki GPS, ruski Glonas (Glonass) i kineski Beidu (Beidou).

U Briselu tvrde da evropski satelitski sistem pruža bolje rezultate, posebno u pogledu preciznosti koja se mjeri u metrima, što je bolje nego kod konkurentskih sistema, dok će servis koji će se plaćati omogućiti određivanje položaja uz preciznost u nekoliko santimetara.

Galileo pruža još jedan napredak za operacije potrage i spasavanja - poziv na pomoć vidjeće se u realnom vremenu iz bilo kog dijela svijeta.

"Danas je potrebno manje od tri sata da se pronađe osoba, izgubljena u moru ili planini", a sa Galileom će biti potrebno samo "10 minuta", navodi portparolka Evropske komisije Lucija Kode (Lucia Caudet).

Evropski signal će biti datiran sa preciznošću od nekoliko milijarditih djelova sekunde, što je posebno korisno za banke, osiguranja i dobavljače energije.

Imaće i provjeru autentičnosti, što je ključno za buduća vozila bez vozača koja će morati da budu zaštićena od zlonamjernog preuzimanja kontrole na daljinu.

Biće potrebno vrijeme da bi proizvodi kompatibilni sa Galileom ušli u širu upotrebu, a u Briselu navode da će sva nova vozila koja se prodaju u Evropi biti opremljena prijemnicima signala Galileo od 2018. godine.

U početku Galileo neće imati optimalnu preciznost, a signal neće biti dostupan sve vrijeme.

Za potpunu preciznost na cijeloj planeti moraće da se sačeka 2020. godina, kada će svih 30-ak satelita biti u orbiti. Danas ih je oko 15.

Galileo je kompatiilan sa GPS-om, tako da će korisnici moći da pristupaju ovim sistemima u isto vrijeme, i da time povećaju kvalitet i pozudanost pozicioniranja.

Program Galileo, čiji budžet je 10 milijardi eura, pokrenut je 1999. godine.

*VIDEO: Pripreme za slanje satelita u svemir i polijetanje:

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније