Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Б.Ч.Ј.

24. 08. 2023. 13:35 >> 13:35

JUBILARNO 10. IZDANjE

Festival lutkarstva od 31. avgusta u šest gradova CG

Jubilarno deseto izdanje Međunarodnog festivala lutkarstva Podgorica, Crna Gora 2023 ove godine će biti organizovano od 31. avgusta do 4. septembra, u šest crnogorskih gradova.

Kako su saopštili organizatori festivala, osim u Podgorici, gdje će mališani moći da uživaju u čarima jedinstvenog svijeta lutaka u velikoj sali KIC-a "Budo Tomović" i Sali DODEST, pozorišne trupe će odigrati predstave i za mališane iz Bijelog Polja, Rožaja, Andrijevice, Gusinja i Nikšića.

Ovogodišnji program Festivala, kako su najavili, okupiće šest glumačkih trupa iz pet zemalja, i to iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Albanije, Sjeverne Makedonije i Bugarske.

Svečano otvaranje festivala zakazano je za četvrtak, 31. avgust, od 20 sati, a program će početi predstavom „Zlatokosa”, koju će izvesti Pozorište lutaka u Mostaru, u velikoj Sali KIC-a „BudoTomović“ u Podgorici.

Pored bosanskohercegovačke predstave „Zlatokosa“, Pozorišta lutaka u Mostaru, mališani će imati priliku da uživaju u predstavama „Bambi“ (6+, 55 min), koju će za njih izvesti Pozorište za decu i mlade – Kragujevac, zatim u predstavi „Csardas“ (4+, 45 min), albanskog ansambla Theater of Animation and New Forms, Skadar, Teatar za deca i mladinci Skoplje će izvesti predstavu „Ronja-Razbojnikova kći“ (6+, 55 min) dok će bugarsko Državno lutkarsko pozorište Trgovište izvesti predstavu „Bremenski muzikanti“ (5+, 45 min). Na Festival stiže i Pozorište lutaka Niš koje će odigrati predstavu „Vuk i sedam jarića“ (2+, 45 min).

"Festival je i ove godine takmičarskog karaktera, a o nagradama će odlučivati međunarodni stručni žiri kao i dječji žiri sastavljen od podgoričkih osnovaca", navodi se u saopštenju.

U toku Festivala, navode iz PR službe festivala, biće odigrane i dvije predstave van konkurencije: „Kuče koje nije umjelo da laje“ (3+, 40 min), Dječijeg umjetničkog centra Podgorica i „Kroki i prijatelji“ (3+, 35 min) koju će izvesti Pozorište za decu i mlade Kragujevac.

U Podgorici će predstave biti izvođene 31. avgusta, 1, 2. i 3. septembra, u okviru Podgoričkog kulturnog ljeta.

U Gusinju će, u Centru za kulturu, 1. septembra od 18 sati biti izvedena predstava „Kroki i prijatelji“, dok će u ostalim gradovima trupe gostovati u ponedjeljak, 4. septembra. U Bijelom Polju će, u Centru za kulturu „Vojislav Bulatović Strunjo“, od 14 sati biti izvedena predstava „Bremenski muzikanti“, u Rožajama će biti izvedena predstava „Vuk i sedam jarića“, u Centru za kulturu, od 17 sati, dok će u Nikšićkom pozorištu od 18 sati biti izvedena predstava „Zlatokosa“. U Andrijevici će biti izvedena predstava „Kuče koje nije umjelo da laje“, i to od 12 sati, u Centru za kulturu i sport „Mihailo Lalić“.

Festival se održava uz podršku Ministarstva kulture i medija, Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada, te ostalih sponzora, donatora i prijatelja.

Kao i svake godine, ulaz na sve sadržaje Festivala biće slobodan, a publika će karte moći da preuzme sat vremena prije početka svake predstave. Rezervacije neće biti moguće.

Detaljan program Desetog međunarodnog festivala lutkarstva Podgorica – Crna Gora 2023 biće dostupan na zvaničnom sajtu www.lutkarstvo.me, kao i na FB stranici Međunarodni festival utkarstva, Podgorica - Crna Gora (www.facebook.com/lutkarstvo) i Instagram profilu @lutkarstvo.me.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније