Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ PR Centar, Objavila: R.P. ]

10. 09. 2019. 14:35   >>  14:35

OD MITA DO KOMPJUTERA

Festival lutkarstva otvara "Odisej-san o povratku"

Osmi Međunarodni festival lutkarstva, koji će početi sjutra, a trajati do nedjelje u Podgorici, otvoriće predstava Dječjeg pozorišta iz Banja Luke "Odisej-san o povratku". Ove godine će, kako su saopštili organizatori, biti odigrane predstave iz pet država Italije, Hrvatske, Španije, Bosne i Hercegovine i Srbije.

"Vodili smo računa da predstave budu za djecu od tri godine i starije, jer znamo da za najmlađe ima najmanje predstava" kazala je osnivačica Festivala Ljiljana Burzan Nikolić.

Predstava koja otvara festival namjenjena je djeci od 7 godina i starijoj dok će u četvrtak biti odigrana predstava "Cveće male Ide", Pozorišta lutaka iz Niša, namjenjena djeci od tri i više godina.

"Trećeg dana Festivala imamo predstavu iz Hrvatske 'Vanda lavanda', koja je takođe namijenjena uzrastu tri plus, a izvodiće je Gradsko kazalište lutaka iz Rijeke. Zatim imamo predstavu iz Italije 'Pod žicama' KronicoKab iz Ossija za uzrast šet plus i predstavu iz Šapnije Angeles de trapo iz Malage 'Error 404'“, navela je Burzan Nikolić.

Ona je istakla da ni ove godine u organizaciji Međunarodnog festivala lutkarstva nije izostala značajna podrška institucija.

Značajna podrška institucija

"I ovogodišnji Festival se odigrava u okviru Podgoričkog kulturnog ljeta, zahvaljujući Glavnom gradu. Tu je naravno Ministarstvo kulture, Fondacija Petrović Njegoš, Elektroprivreda Crne Gore, Vodovod i kanalizacija, kompanije, banke, brojne štamparije i mediji. Ove godine smo imali i podršku Ambasade Italije u Podgorici, Ambasade Španije u Beogradu i Ministarstva kulture Republike Hrvatske", kazala je Burzan Nikolić.

Na pitanje zašto je izostala dobra praksa da se neke predstave vide i u drugim crnogorskim gradovima, Burzan Nikolić je, na konferenciji za medije u Pres Centru kazala da je želja da se Festival održava u svakom gradu "što je vrlo izvodljivo ukoliko bismo imali kapacitete koje sada nemamo...nedostaju sredstva".

Međunarodni žiri

Predsjednik stručnog žirija je dramaturg Goran Bulajić iz Crne Gore, a članovi zamjenik ministra kulture Republike Sjeverne Makedonije Vladimir Lazovski i direktorica Pozorišta za decu Kragujevac i Međunarodnog lutkarskog festivala "Zlatna iskra" Jelena Stojanović-Patrnogić.

"Oni će donijeti odluke koje su predstave bile najbolje i dodijeliće nagrade za najbolju predstavu u cjelini, za najbolju režiju, najbolju dramaturgiju 'Dragan Radulović', najbolje estetsko-tehnološko rješenje lutaka, najbolju scenografiju i tri ravnopravne nagrade za gumačko majstorstvo i nagrada za najbolju originalnu muziku", kazao je osnivač Festivala Davor Dragojević.

Glavna vodilja u organizaciji Festivala i ove godine je, kako je istakao kvalitet predstava ali i potpuno različit tematski pristup predstavama.

Od mitologije do savremenih tehnologija

"Imaćemo priče od grčke mitologije do savremenih kompjuterskih tehnologija. A što se tiče samih tehnologija lutkarstva, imaćemo platno kao lutku do marionete. Uradilo smo dobar posao i jedva čekamo da Festival počne. Mislimo da je ove godine, interesovanje za Festival veće nego ikad. To smo i zaslužili dosadašnjim radom", rekao je Dragojević.

Posljednjeg dana Festivala će, kako je dodao, u čast nagrađenih nastupiti Gradsko pozorište iz Podgorice sa dramskom predstavom "Mali pirat".

Savjetnica u Sekretarijatu za kulturu i sport Glavnog grada Sanja Vojinović, kazala je da je Glavni grad posvećen stvaranju kulturne politike koja počinje od najmlađih uzrasta.

„Moramo prvo osvijestiti roditelje da dovode djecu u pozorište i kada to uspijete i tu publiku privučete vi ste završili posao. Vrlo je značajno ono što rade Davor i Ljilja i svaka čast na uspjehu i trudu. Ja se nadam da ćemo nastaviti dalje lijepo da sarađujemo. Glavni grad je uvijek tu za sve ovakve i slične inicijative“, poručila je Vojinović.

Predsjednik Dječjeg žirija, Luka Killian, rekao je da su članovi dječjeg žirija dužni da se pojave na svakoj predstavi.

Međunarodni festival lutkarstva održaće se od 11. do 15. septembra u Podgorici, u KIC-u "Budo Tomović", a ulaz na sve predstave je slobodan.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније