Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

16. 09. 2019. 11:01 >> 11:07

MEĐUNARODNI FESTIVAL LUTKARSTVA

Najbolja predstava "Vanda Lavanda"

Predstava "Vanda Lavanda" u izvođenju ansambla Gradskog kazališta lutaka iz Rijeke je, po odluci stručnog žirija, najbolja predstava u cjelini na osmom Međunarodnom festivalu lutkarstva, koji je održan u Podgorici od 11. do 15. septembra.

Prema odluci Dječjeg žirija, kako je saopštio predsjednik Luka Kilian, najbolja predstava je "Error 404", pozorišta Angeles de trapo iz Malage u Španiji.

Predsjednik stručnog žirija i dramaturg Goran Bulajić, kazao je da je većinom glasova odlučeno da se nagrada za najbolju režiju dodijeli Biserki Kolevskoj za režiju predstave "Odisej-san o povratku" u izvođenju ansambla Dječijeg pozorišta iz Banja Luke.

"Žiri je jednoglasno odlučio da se Nagrada za najbolju scenografiju dodijeli Svili Veličkovoj za scenografiju u predstavi 'Odisej-san o povratku'. Nagrada 'Dragan Radulović', za najbolju dramaturgiju, dodjeljuje se Jeleni Tondini za dramaturšku obradu teksta 'Vanda Lavanda'. Nagrada za najbolje estetsko-tehnološko rješenje lutaka pripala je Nadii Imerio za lutke u predstavi 'Pod žicama' u izvođenju pozorišta KronikoKab iz Osija, Sardinija (Italija)", naveo je Bulajić.

On je dodao da je nagrada za najbolju originalnu muziku dodijeljena Aniti Valo i Meri Jaman, za muziku u predstavi "Vanda Lavanda".

Bulajić je kazao da su tri ravnopravne nagrade za glumačko majstorstvo pripale ansamblu predstave "Vanda Lavanda", Nadii Imperio i Mirjani Đorđević za ulogu Ide u predstavi "Cveće male Ide", Pozorišta lutaka iz Niša.

Predstavnica Veleposlanstva Republike Hrvatske, Iva Ivanić Pavković je u ime Gradskog kazališta lutaka iz Rijeke, rekla da joj je velika čast biti u Podgorici i da nagrade predstavljaju veliko priznanje za dosadašnji i podsticaj za budući rad.

Članica stručnog žirija, direktorica Pozorišta za decu Kragujevac i Međunarodnog lutkarskog festivala "Zlatna iskra", Jelena Stojanović-Patrnogić, kazala je da je Podgorica prethodnih dana bila centar povezivanja umjetnika, gradova, država svijeta.

"To je ono što mene izuzetno raduje. Ali za nas učesnike vrlo važno, najbitnije i najljepše ste zapravo vi, publika koja puni sale svakodnevno i u prijepodnevnim i u večernjim satima. Prva asocijacija na ovaj Festival je prostor ispred KIC-a, koji je prepun prelijepe i srećne djece koja čekaju u redu da uđu na predstavu", rekla je Stojanović-Patrnogić.

Član stručnog žirija, glumac i zamjenik ministra kulture Republike Sjeverne Makedonije Vladimir Lazovski, poželio je djeci srećno djetinjstvo uz Međunarodni festival lutkarstva.

U okviru Fetivala su odigrane predstave: 'Odisej-san o povratku', Dječjeg pozorišta iz Republike Srpske iz Banja Luke, "'Cveće male Ide" Pozorišta lutaka iz Niša, "Vanda lavanda", Gradskog kazališta lutaka iz Rijeke, predstava "Pod žicama" KronikoKab iz Osija u Italiji i "Error 404", Angeles de trapo iz Malage u Španiji.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније