Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Б.Б.

30. 08. 2023. 12:19 >> 12:19

OD SJUTRA DO 4. SEPTEMBRA

Počinje deseti Međunarodni festival lutkarstva

Jubilarno deseto izdanje Međunarodnog festivala lutkarstva Podgorica, Crna Gora 2023. počeće sjutra 31. avgusta. Do 4. septembra u takmičarskom dijelu učestvovaće šest predstava, a čarobni svijet lutaka predstaviće se i mališanima u Bijelom Polju, Rožajama, Andrijevici, Gusinju i Nikšiću.

Čarobni svijet lutaka otvara svoja vrata predstavom "Zlatokosa", koju će u terminima od 18 i malo nakon 20 sati, u Velikoj sali KIC "Budo Tomović", odigrati trupa Pozorišta lutaka u Mostaru, iz Bosne i Hercegovine. Svečano otvaranje Festivala zakazano je za 20 sati, neposredno prije drugog izvođenja predstave "Zlatokosa".

Kako obavještavaju organizatori, festival će trajati do 4. septembra, a osim u Podgorici, gdje će mališani moći da uživaju u čarima jedinstvenog svijeta lutaka u Velikoj sali KIC-a i sali DODEST, pozorišne trupe će odigrati predstave i za mališane iz Bijelog Polja, Rožaja, Andrijevice, Gusinja i Nikšića.

Ovogodišnji program Festivala okuplja šest glumačkih trupa iz pet zemalja, i to iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Albanije, Sjeverne Makedonije i Bugarske.

Drugog dana Festivala, u petak, 1. septembra, na programu je predstava "Bambi" (6+, 55 min), koju će izvesti Pozorište za decu i mlade – Kragujevac, iz Srbije, u Velikoj sali KIC-a, u terminima od 18 i od 20 sati. Istog dana u Gusinju će, u Centru za kulturu, u terminu od 18 sati, biti odigrana predstava van festivalske konkurencije, "Kroki i prijatelji" (3+, 35 min) Pozorište za decu i mlade Kragujevac.

U subotu, 2. septembra, na programu su dvije predstave, a obje će biti odigrane u KIC-u. U terminima od 10 i od 12 sati, u sali DODEST, mališani će uživati u predstavi "Csardas" (4+, 45 min), albanskog ansambla "Theater of Animation and New Forms", Skadar, dok će u terminima od 18 i od 20 sati, u Velikoj sali, Teatar za deca i mladinci Skoplje, iz Sjeverne Makedonije, izvesti predstavu "Ronja - Razbojnikova kći" (6+, 55 min).

Četvrtog dana Festivala, u nedjelju, 3. septembra, takođe će biti izvedene dvije predstave, u KIC-u. U terminima od 10 i od 12 sati, u Velikoj sali, na programu je predstava "Bremenski muzikanti" (5+, 45 min), Državnog lutkarskog pozorišta Trgovište iz Bugarske, dok će u istoj sali, u terminu od 18 sati, biti odigrana predstava "Vuk i sedam jarića" (2+, 45 min), Pozorišta lutaka Niš, iz Srbije.

Od 20 sati na festivalskom programu je svečano proglašenje pobjednika i uručenje nagrada, a odmah zatim, u čast nagrađenih, još jednom će biti odigrana predstava "Vuk i sedam jarića".

U ponedjeljak, 4. septembra, festival će gostovati u Bijelom Polju, Rožajama, Andrijevici i Nikšiću.

"U Bijelom Polju će, u Centru za kulturu 'Vojislav Bulatović Strunjo', od 14 sati biti izvedena predstava 'Bremenski muzikanti', u Rožajama će biti izvedena predstava 'Vuk i sedam jarića', u Centru za kulturu, od 17 sati, dok će u Nikšićkom pozorištu, od 18 sati, biti izvedena predstava 'Zlatokosa'. U Andrijevici će biti izvedena predstava van festivalske konkurencije 'Kuče koje nije umjelo da laje', i to od 12 sati, u Centru za kulturu i sport 'Mihailo Lalić'. Ovu predstavu će izvesti Dječji umjetnički centar Podgorica", navode u saopštenju.

Kako napominju, dodijeliće se nagrade za najbolju predstavu u cjelini, za najbolju režiju, najbolju dramaturgiju "Dragan Radulović", nagrada za najbolje estetsko-tehnološko rješenje lutaka, za najbolju scenografiju, najbolju originalnu muziku, pet ravnopravnih nagrada za glumačko majstorstvo, specijalnu nagradu žirija i nagradu dječijeg žirija za najbolju predstavu.

"O festivalskim nagradama odlučivaće međunarodni stručni žiri i dječji žiri sastavljen od podgoričkih osnovaca. Članovi stručnog žirija su uvaženi pozorišni i kulturni djelatnici. Predsjednik stručnog žirija je Goran Bulajić, reditelj i dramaturg iz Crne Gore, a članovi su Aleksandar Alek Rodić, diplomirani glumac i kompozitor- Srbija, i Vladimir Lazovski, glumac u pozorištu za decu i mlade – Skoplje, Sjeverna Makedonija. U dječijem žiriju ove godine su Andrija Šaković – predsjednik, i članovi: Niša Ćupić, Dušan Čelebić, Daria Miranović, Marta Janjušević, Ognjen Tomović, Petar Đuranović, Eleonora Tomašević, Nikolija Popović i Lav Stojanović", navode organizatori festivala.

Jubilarno deseto izdanje Međunarodnog festivala lutkarstva Podgorica, Crna Gora 2023 se održava uz podršku Ministarstva kulture i medija, Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada, te ostalih sponzora, donatora i prijatelja.

Kao i svake godine, ulaz na sve sadržaje Festivala biće slobodan, a publika će karte moći da preuzme sat vremena prije početka svake predstave. Rezervacije neće biti moguće.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније