Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

M.M.Lj.

28. 04. 2024. 11:38 >> 11:38
1

NA FILOZOFSKOM FAKULTETU

Održano književno veče Radislava Gardaševića

Promocija nove knjige pjesama Radislava Gardaševića „Moja tapija“, u izdanju Udruženja književnika Crne Gore, održana je u amfiteatru Filozofskog fakulteta u Nikšiću uz prisustvo velikog broja ljubitelja poezije.

 

Gardašević, član UKCG i predsjednik Književne zajednice „Mirko Banjević“, dosad je objavio više pjesničkih zbirki, i , kako se navodi u saopštenju profesora Dragana Koprivice, slovi kao vrstan pjesnik koji pritom već nekolike decenije aktivno afirmiše književne tokove u svom okruženju dajući na književnim tribinama posebnu šansu mladim pjesnicima, studentima.

“Gardašević se u svojoj novoj zbirci poezije, čiji naslov ima zvučanje svojevrsnog pjesničkog rezimea, žanrovski posebno fokusirao na angažovanu i ljubavnu poeziju, uz meditativne strofe u duhu rezimea doživljenog u vremenu”, saopštio je Koprivica, jedan od recenzenata knjige.

Njegovo poimanje angažovane književnosti rezultiralo je, kako navodi,  porukama o mjestu i ulozi današnjeg čovjeka i potrošačkog društva, u kojem je prisutna opasnost od gubljenja sopstvenog identiteta, što i danas predstavlja izazov za očuvanje osnovnih postulata etičkog.

“Stoga njegove pjesme tog ciklusa predstavljaju zbir snažnih poruka o onome što jesmo i što bi trebalo da budemo, a pečat takvoj poeziji svakako je dat pjesmom o Njegovom visokopreosveštenstvu mitropolitu Amfilohiju. Stoga poezija za Gardaševića predstavlja poetski tron sa kojeg treba slati poruke svakom sociumu u svjetlu zapitanosti gdje smo i kuda idemo, i koliko na putu iskušenja gubimo personalnost kao ljudske jedinke i društvo u cjelini”, navodi se u saopštenju.

No, pored angažovanog tona, koji dominira ovom zbirkom, pjesnik se takođe uspješno predstavio i kao prefinjeni lirik u svom ljubavnom ciklusu, i time ukazao na bogatstvo različitosti zbirke, čije stihove je u amfiteatru, u interpretaciji medijatorke Nataše Lalatović, publika u više navrata pozdravljala aplauzima.

Prof. dr Dragan Koprivica, jedan od recenzenata knjige „Moja tapija“, naglasio je u svom osvrtu da je Gardašević akribični pjesnik, dalek od svake foknerovske buke i bijesa nekih autora, koji time kompenziraju svoje nedostatne pjesničke domete. Ovo stoga što Gardašević, kako je kritičar istakao, pripada onim pjesnicima koji, u duhu čuvene pjesme Aleksandra Lesa Ivanovića „Ljudi sjenke“, „nečujno i tiho gaze“, ali koji u poeziji časno traže uzvišeno i svevremeno.       

Dr Radoje Femić je istakao činjenicu da je Gardašević u svojim dobrim književnim namjerama već odavno prepoznat kao izuzetan organizator nekad izuzetno popularne „Književne tribine četvrtkom“ upravo u amfiteatru Filozofskog fakulteta, gdje je promovisao poznate književne poslenike iz naše zemlje i okruženja, dajući pritom snažnu podršku mladim pjesnicima sa ovog fakulteta da se i oni predstave književnoj javnosti. Femić je naveo da su upravo on i mr Ćuković nastupali na toj Tribini, koja je i za njih imala poseban značaj u njihovom književnom sazrijevanju.

Kritičar je potom apostrofirao, kako je rekao, „duboku književnu misiju“ Gardaševića, čija najnovija knjiga predstavlja i dodatnu potvrdu autorskog stava o ciljevima književnosti na širem planu. Po Femiću, sam naslov knjige nosi bogato metaforično značenje, i ima eho zavjeta u duhu svojevrsne poetske zadužbine. Kritičar je ukazao da književnost i danas mora biti prijemčiva književnom konzumentu, te da apstrakcije radi apstrakcija ne doprinose snazi književnog iskaza. Stoga je i apostrofirao konciznost stila Gardaševića, konkretnu crtu poetske slike, pri čemu čitalac s pravom očekuje „jedinstvo etičkog i poetičkog principa“ u traganju za pravednim društvom.

Mr Aleksandar Ćuković je u svom izuzetno sadržajnom osvrtu takođe apostrofirao dualnost poezije Gardaševića, angažovanog pjesnika i tananog lirika, koji daje zapažene pjesničke rezultate u oba žanra na sebi svojstven način.

“Ćuković je, kao i njegovi prethodnici, naglasio ulogu Gardaševića na planu afirmacije književnih tokova u Nikšiću i šire, pritom uz posvećenost afirmisanju mladih stvaralaca upravo u vremenu kad je ta pomoć njima i najpotrebnija”, navodi se u soapštenju.

U svom prikazu nove zbirke Gardaševića kritičar je konkretizovao svoj sud na većem broju pjesama ponaosob, uz minucioznu analizu pjesničkih poruka autora, kao i uz hvale vrijedne ocjene nivoa pjesama i zbirke u cjelini.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније