Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

P. R.

11. 10. 2024. 14:14 >> 14:10
1
Čitaj mi:

NAJMANJE ČETVORO STRADALO

Ruska vojska ponovo raketama gađala Odesu

U ruskom raketnom udaru na Odesu poginule su najmanje četiri osobe, saopštile su danas regionalne vlasti.

U četiri ruska raketna napada na oblast Odesu ove nedjelje poginulo je 14 ljudi, a ranjeno oko 20, saopštili su lokalni zvaničnici.

Udari su pogodili trgovačke brodove i oštetili lučku infrastrukturu u regionu, koja je vitalno čvorište za ukrajinski poljoprivredni izvoz preko Crnog mora.

U napadu na Odesu u srijedu uveče poginulo je devet ljudi, a pogođen je i kontejnerski brod koji je plovio pod panamskom zastavom, rekao je regionalni guverner Oleh Kiper.

Ruski napori koji za cilj imaju da osujete ukrajinski izvoz, koji donosi vitalne prihode za nacionalnu ekonomiju pogođenu više od dvije godine rata, poklopili su se sa ponovnim nastojanjem ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da obezbijedi stalnu vojnu i finansijsku podršku zapadnih partnera svoje zemlje.

Ukrajinska vojska je trenutno pod velikim pritiskom u istočnom regionu Donjecka.

"Ruske snage su je nedavno potisnule iz donjeckog grada Vuhledara i sada kontrolišu oko polovine obližnjeg Torecka", rekao je danas šef lokalne administracije Vasil Činčik.

Da bi zaustavio gubitke, Zelenski mora da obezbijedi dodatnu pomoć.

Rusija je prošle godine raskinula sporazum koji je Ukrajini, koja je jedna od najvećih svjetskih dobavljača žitarica, omogućio da bezbjedno izvozi proizvode preko Crnog mora.

Nekoliko mjeseci kasnije, usred uspješnih ukrajinskih napada na rusku crnomorsku flotu, koji su primorali njenu mornaricu da se udalji od obale, Ukrajina je uspostavila pomorski koridor koji obuhvata obalu do Turske i otvara put do Sredozemnog mora.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније