Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

14. 09. 2024. 20:19 >> 20:19
1

NATO admiral

Pravo Ukrajine da se brani ne prestaje na njenim granicama

Predsjednik Vojnog komiteta NATO admiral Rob Bauer izjavio je danas u Pragu da pravo napadnute zemlje da se brani ne prestaje na njenim granicama, te da su napadi Ukrajine na teritoriju Rusije legitimni, ali da saveznici poštuju političke odluke nekih svojih članica da uvedu ograničenja za isporučeno oružje.

“Svaka napadnuta zemlja ima pravo da se brani i to pravo ne prestaje na njenim granicama. Prema međunarodnom ratnom pravu vi imate pravo da napadnete one koji vas napadaju. Postoje valjani razlozi za to, da se oslabi neprijatelj, presijeku logistički lanci snabdijevanja fronta. Ratno pravo to omogućava”, kazao je admiral Bauer novinarima tokom trodnevnog zasijedanja Vojnog komiteta NATO u Pragu.

Drugi čovjek NATO naglasio je da, ako njega kao vojnika pitaju da li da se dopusti Ukrajini da oružjem koje joj je dao Zapad gađa ciljeve unutar Rusije, odgovorio bi – da.

“Druga je stvar to da zemlje koje šalju oružje imaju pravo da postave ograničenja, jer osjećaju odgovornost za njegovu upotrebu. To je već za političku debatu”, kazao je admiral.

Načelnik Generalštaba Vojske Češke, general Karel Žehka dodao je da njegova zemlja ne postavlja nikakve uslove niti ograničenja za oružje koje šalje Ukrajini i prepušta da ga ona koristi prema svom nahođenju.

“Ali s druge strane među saveznicima postoje suverene političke odluke i moraju da se uzmu u obzir svi aspekti, uključujući i moguću eskalaciju sukoba zbog tih napada”, kazao je general Žehka na konferenciji za novinare sa admiralom Bauerom.

Šef Vojnog komiteta NATO upozorio je da se odnosi sa Rusijom nisu pogoršali sada, povodom isporuka oružja Ukrajini i pitanja da li smije da gađa ciljeve u Rusiji, već još 2014. godine kada je Rusija anektirala Krim.

“Tada je nastupila velika promjena u odnosima. Mi smo 20 godina pokušavali da budemo partneri Rusiji. Nije ponašanje NATO, već je ponašanje Rusije poremetilo te odnose”, rekao je admiral Bauer.

Šef Vojnog komiteta NATO, u čiji sastav ulaze načelnici generalštaba armija zemalja članica zapadnog vojnog saveza, naglasio je da sve što NATO čini da pomogne Ukrajini radi u skladu sa međunarodnim pravom i Poveljom Ujedinjenih nacija.

“To možda ne doprinosi odnosima sa Rusijom, ali NATO radi ono što je dozvoljeno”, kazao je Bauer.

Zvaničnik NATO rekao je da će u zemljama članicama i privreda morati da bude spremna da se uključi više u odbranu i očuvanje bezbjednosti.

“Generali pobjeđuju u bitkama ali ratove dobijaju državne privrede”, rekao je Bauer.

Vojni komitet NATO sastaje se tri puta godišnje, dva puta u Briselu, a jednom u nekoj od zemalja članica, ove godine od 13. do 15. septembra u Pragu.

Otvarajući radni dio sastanka predsjednik Češke Petr Pavel pozvao je generale da odbace političku korektnost i mnogo hrabrije i otvorenije iznose vojne procjene i predloge političarima, jer je prošlost bipolarni svijet kada su suparnici bili Zapad i Istok, a sve više je riječ o sukobu demokratija i raznih autokratija.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније