Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

B.B. [ N1 ]

30. 05. 2024. 18:04 >> 18:05
Čitaj mi:

Stoltenberg

Vrijeme da dozvolimo Ukrajini da gađa i ciljeve u Rusiji zapadnim oružjem

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je u Pragu da je vrijeme da članice alijanse dozvole Ukrajini da oružjem koje su joj poslale gađa i ciljeve u Rusiji.

Po dolasku u Prag, gdje će danas i sjutra biti održan sastanak ministara spoljnih poslova članica NATO, Stoltenberg je rekao da Ukrajina, kao napadnuta zemlja, ima pravo da se brani na taj način po međunarodnom pravu i Povelji UN.

"Neke članice NATO-a su uvele restrikcije za isporučeno oružje, neke nijesu, i to su nacionalne odluke. Ali, budući da je rat evoluirao i da se sada vodi gotovo na granici, kod Harkova, vjerujem da je vrijeme da se ukinu te restrikcije“, kazao je Stoltenberg.

Dodao je da bi ukidanje embarga Ukrajini, na gađanje ciljeva u Rusiji zapadnim oružjem, bilo samo odraz promjene karaktera rata.

„Imajmo na umu da je o tom ratu odlučila Moskva i da Ukrajina, u skladu sa međunarodnim pravom i Poveljom UN, ima pravo da gađa i vojne ciljeve van Ukrajine“, kazao je Stoltenberg.

Na neformalnom sastanku, šefovi diplomatija 32 članice NATO nastojaće večeras i sjutra da usklade stavove i da pronađu konsenzus za odluke u tri oblasti na samitu alijanse u julu u Vašigtonu.

„Najurgentnija oblast je Ukrajina. Članice NATO su joj pružile pomoć bez presedana i mislim da je (predsjednik Rusije Vladimir) Putin potcijenio hrabrost i riješenost Ukrajinaca da se bore. Potcijenio je i saveznike i naše obećanje da pomažemo Ukrajini“, rekao je Stoltenberg.

Čelnik NATO je, međutim, upozorio da to nije dovoljno, jer isporuke Ukrajini kasne ili postoje pauze u odobravanju pomoći i dodao da zato predlaže da se alijansa više angažuje u koordiniranju te pomoći.

„Predložio sam i mehanizam finansiranja, da pomoć bude što transparentnija, a za Ukrajince predvidljiva, da znaju šta će dobiti. To šalje vrlo važnu poruku Moskvi da smo tu na duge staze“, kazao je Stoltenberg.

Prema njegovim riječima, na samitu u Vašingtonu biće i partneri NATO-iz oblasti Pacifika, jer su „najbolji prijatelji“ Moskve u ratu protiv Ukrajine Iran, koji isporučuje dronove, Sjeverna Koreja, koja snabdijeva Rusiju municijom, i Kina, koja pomaže ruskoj vojnoj industriji isporukama elektronskih komponenti.

„Rusija ne bi mogla da vodi rat protiv Ukrajine da nema Kine“, dodao je Stoltenberg.

Jedna od tri glavne teme na samitu u Vašigtonu, kao i na ministarskom sastanku u Pragu, jeste kolektivna odbrana, za koju je NATO godinama smanjivao izdatke u korist inostranih misija u Aziji ili na Balkanu, ali ju je u žižu interesovanja vratila ruska aneksija Krima 2014. godine.

„Udvostručili smo borbene grupe, povećali gotovost. Velika transformacija NATO-a mora da se nastavi zbog agresije Rusije. Saveznici moraju da investiraju više. U izvještaju iz februara, 18 od 32 članice izdvajale su dva odsto BDP-a i više za odbranu. To je najbolji način da pokažemo da jačamo kolektivnu odbranu“, rekao je Stoltenberg.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније