Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

М.М. [ RTS ]

10. 12. 2022. 09:12 >> 09:12
1

RAT U UKRAJINI

Rusija: Zemlje koje isporučuju oružje Kijevu suočiće se sa posljedicama; IAEA izvršila rotaciju stručnjaka u Zaporožju

Britanski premijer Riši Sunak obećao je Kijevu isporuku PVO raketa kratkog dometa. Moskva upozorava da se se svi oni koji isporučuju oružje Kijevu suočiti sa pravnim posljedicama. IAEA izvršila četvrtu rotaciju svojih stručnjaka u nuklearki Zaporožje.

Kislica: Povraćene teritorije dokaz da oruže koje imamo služi svrsi

Stalni predstavnik Ukrajine pri UN Serhij Kislica izjavio je da su teritorije na istoku i jugu zemlje, koje su ukrajinske snage povratile od ruskih, najubjedljiviji i najjači dokaz da sve oružje koje posjeduje Ukrajina služi svojoj svrsi, odnosno da pomogne ukrajinskim snagama da oslobode teritoriju.

Kislica je na sjednici Savjeta bezbjednosti UN, odgovarajući na optužbe Rusije da oružje koje Zapad dostavlja Ukrajini završava u trećim zemljama, Kislica je rekao da Ukrajina ima višestepeni sistem kontrole u cilju sprečavanja nelegalnog prometa i upotrebe oružja, prenosi Ukrinform.

Stalni predstavnik Rusije UN Vasilij Nebenzja prethodno je na sjednici Savjeta bezbjednosti izjavio da je šverc oružja koje se isporučuje Kijevu u treće zemlje u porastu, navodi RIA Novosti.

Sednica Savjeta bezbjednosti UN održana je na zahtjev Rusije, koja je tražila da budu razmatrane isporuke oružja sa Zapada u Ukrajinu.

IAEA izvršila četvrtu rotaciju svojih stručnjaka u nuklearki Zaporožje

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju UN (IAEA) izvršila je četvrtu rotaciju svojih stručnjaka u nuklearnoj elektrani Zaporožje, navodi se u saopštenju agencije u petak.

"U NE Zaporožje ove nedjelje je stigao novi tim stručnjaka IAEA i zamijenio one koji su bili tamo posljednjih nekoliko nedjelja. To je četvrti tim IAEA u najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani od pokretanja pomoći IAEA i uspostavljanja Misije podrške i pomoći Zaporožju (ISAMZ) 1. septembra", navodi se u saopštenju, prenosi Tas.

Prema navodima IAEA, radovi na sanaciji štete prouzrokovane granatiranjem 19. i 20. novembra su završeni "osim nekih manjih oštećenja koji ne izazivaju zabrinutosti za bezbjednost".

IAEA je saopštila takođe da je ove nedjelje izvršila inspekciju ukrajinskih nuklearnih elektrana Hmeljnickaja i Rovenskaja.

"U okviru intenzivnih aktivnosti na sprečavanju opasnosti od nuklearnog udesa tokom aktuelnog oružanog sukoba u Ukrajini, IAEA je sprovela inspekcije nuklearne bezbjednosti i bezbjednosti u nuklearnim elektranama Hmeljnickaja, Rivne Hmeljnickaja i Rovenskaja", navodi se u saopštenju i ističe da dve elektrane nisu pretrpjele nikakvu fizičku štetu od sukoba, ali trpe neke posljedice neprijateljstava, na primjer nestanke struje, što ukazuje na potrebu da se hitno nabave rezervni dizel agregati.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније