Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

Б.Ч.Ј. [ N1 ]

30. 09. 2022. 07:39 >> 07:35
10

POTPISAO UKAZE

Putin priznao nezavisnost Hersonske i Zaporoške oblasti

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaze kojima se Hersonska i Zaporoška oblast priznaju kao nezavisne teritorije, prenose RIA Novosti. Riječ je o ukrajinskim teritorijama koje su pod kontrolom Rusije i u kojima je nedavno održan referendum o pripajanju Rusiji.

„U skladu sa opšteprihvaćenim principima i normama međunarodnog prava, priznajući i potvrđujući princip jednakih prava i samoopredjeljenja naroda, sadržan u Povelji Ujedinjenih nacija, vodeći računa o volji naroda Hersonske oblasti na referendumu održanom 27. septembra 2022. odlučujem – priznati suverenitet i nezavisnost Hersonske oblasti“, navodi se u dokumentu.

Drugi sličan dekret odnosi se na priznavanje suvereniteta i nezavisnosti Zaporoške oblasti, dodaju RIA Novosti.

Danas će Kremlj biti domaćin ceremonije potpisivanja sporazuma o ulasku četiri nove teritorije u sastav Rusije – Donjecke i Luganske Narodne Republike, kao i Hersonske i Zaporoške oblasti.

Zvaničnici četiri regiona u Ukrajini koji su pod kontrolom ruskih snaga proglasili su pobjedu na ilegalnom referendumu za pripajanje Rusiji. Ukrajina, Zapad i Ujedinjene nacije ne priznaju referendum, smatrajući da je u suprotnosti s međunarodnim pravom i Poveljom UN.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније