Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

A.B. [ Agencija CG News ]

23. 06. 2024. 12:33 >> 12:37
Čitaj mi:

MANIFESTACIJA NA RIVI

Fešta u Tivtu: Jela od žućenice hranila generacije

Jubilarno 20. izdanje Žućenica fest-a održano je sinoć na tivatskoj gradskoj rivi Pine, a manifestacija je kao i svaki put okupila veliki broj posjetilaca.

Veliki broj kako domaćih tako i stranih turista uživali su u bogatoj gastro ponudi jela sa žućenicom.

Predsjednica Organizacije žena Tivta Blaženka Vučurović osvrnula se na dvije decenije trajanja ove manifestacije posvećene samonikloj jestivoj biljci koja je prehranila generacije.

“Trajemo već dvadeset godina. Tu su naši tradicionalni partneri poput Kola srpskih sestara, NVU Harlekin, Udruženja žena Risan i Žena Grblja. Ove godine imamo u gostima i stare prijatelje iz Poljske i Srbije, ali i buduće šefove kuhinje- učenike Srednje mješovite škole Mladost iz Tivta. Posebno bi na učešću zahvalila Forumu žena Skupštine opštine Tivat, koji je na ovogodišnjoj fešti nastupio na zasebnom štandu”, poručila je Vučurović. 

Vučurović je otkrila da postoje nekoliko starih i autohtonih recepata sa žućenicom koji su okosnica manifestacije.

"Ima tu puno kreativne kuhinje i mnogo finih i ukusnih jela", kazala je ona.

Žućenica fest je prva od nekoliko planiranih gastro manifestacija koje će ovog ljeta organizovati Turistička organizacija grada.

Kako je kazala direktorica TO Tivat, Žućenica fest nikad nije bila manifestacija lokalnog karaktera. 

"To je davno prevaziđeno i kada su u pitanju izlagači i kada govorimo o publici i gostima”, smatra Lakićević. 

Ona podsjeća da je riječ o prvoj gastro manifestaciji tokom sezone, te da tokom jula pripremaju ribarske fešte u Krašićima i Lepetanama.

Lakićević se osvrnula i na podatke o turistima koji borave u Tivtu ove sezone. 

“Bolju posjetu od sedam odsto bilježimo u odnosu na prethodnu godinu, a 16 odsto je bolja posjetu u odnosu na 2019. godinu. Trenutno na teritoriji opštine boravi 5.400 gostiju i očekujem da ćemo ići uzlaznom putanjom kada je riječ o posjeti ove godine”, zaključila je Lakićević. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније