Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

Darko Bulatović

05. 02. 2024. 09:50 >> 09:52

NEISKORIŠĆENI POTENCIJAL

Na Štuocu ne fali snijega, nedostaju staze kojih je nekad bilo

Da li ste znali da je Olimpijski centar „Jahorina“ od ove godine opremljen savremnim sistemom za vještačko osnježavanje koji pravi snijeg i na temepraturama do 10°C. U Crnoj Gori nemamo ni onaj “primitivni” za koji su potrebne niske temperature. Mi volimo da čekamo da padne snijeg. Ali šta kad naiđe godina poput ove, kad ni u našim “najelitnijim” planinskim centrima nema snijega, ni za sankanje, ali zato naraste cijena kačamaka i do 30 eura, sa sve pogledom na zelene ski staze.

Ipak, ima jedno mjesto. Žabljačanin Dane Novosel šalje nam fotografije i snimke sa Štuoca. Tamo više nećete naći ni uređene staze, ni ski liftove, istina ima jedan koji je ugašen prije skoro dvije decenije, ali tamo ćete naći snijega u izobilju.

“Ima ga između 50-80 cm, a negdje i do metra”, kaže Dane, koji je ovih dana motornim sankama obilazio područje Štuoca i žalio za ovim dijelom Durmitora koji ni ovo zime nije “izdao”, za razliku od mnogih djelova Crne Gore.

“Prošao sam nekadašnjom stazom koja se zvala “Rezana glavica” (1750 -2000), ovdje se čitav januar moglo skijati. To je bila staza za spust. Ovdje kroz šumu mogu da se naprave još dvije staze u dužini i do 1.800 metara. U toj šumi se snijeg dugo zadržava”, objašnjava Dane koji je inače turisitički radnik sa Žabljaka, poznat i po tome što kao volonter nerijetko obilazi zavijana područja i pomaže ljudima u snijegom odsječenim selima.

Kaže da staza nakadašnja prelazi preko privatnih imanja i sa ulaganjima i dobrim projektom vjeruje u skijanje na Štuocu tokom čitave zime.

Inače, nekadašnje skijalište Štuoc je u privatnom vlasništvu i godinama van funkcije. Po cijeni od oko 360.000 eura, zemljište je na Štuocu 2004. godine prodato kompaniji HM Durmitor,  ali nikad nije valorizovano.

Prvi čovjek Žabljaka, Radoš Žugić, kaže da je skijalište i dalje u rukama HM Durmitora, ali da sa menadžmentom do sada nijesu imali ozbiljniju komunikaciju oko daljih planova za to skijalište.

 

“Što se tice države, do sada je bilo par razgovora na ovu temu. Nova Vlada premijera Spajića se ozbiljno zainteresovala za oporavak skijaške infrastrukture u Žabljaku.Mi smo dali i svoj komentar na studiju izvodljivosti koja nam je data na upoznavanje i u tom komentaru navodimo da je skijašku infrastrukturu jedino ispravno posmatrati sa stanovišta, ako se uzmu u obzir sva skijališta koja su nekada bila aktivna u našem gradu. To je jedini ispravan put”, zaključuje Žugić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније