Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

[ Darko Bulatović, TVCG ]

11. 09. 2022. 07:18 >> 23:29

SEZONA

Rekordna posjeta Žabljaku uprkos greškama koje se ponavljaju

Jun i jul na Žabljaku obilježila je rekordna posjeta. Deset odsto više turista bilo je nego 2019, dok je avgust za nekoliko procenata slabiji, zvanični su podaci lokalne turisitčke organizacije. Možda i Iznenađujuće dobra sezona na Durmitoru, kojim su stranci očarani, otkriva i neke stare boljke kada je turistička usluga u pitanju.

Durmitor je pravi magnet za strance. Sepetmbar odmiče, a turisti iz raznih krajeva svijeta mogu se sresti gotovo na svakom koraku na Žabljaku i svi dijele isto mišljenje – ovaj kraj je očaravajući.

“Zadivljujuće mjesto, nevjerovatno je. Na ineternetu smo ga pronašli, a sad kada smo ga uživo doživjeli, još je spektakularnijem", kažu turisti sa Filipina Sam i Andrea.

“Apsolutno očaravajuće, sjajno mjesto... hladno, naročito noću, hladno, ali divno”, kazali su turisti iz Francuske Elide i Denis.

Priroda koja plijeni uvijek će privlačiti turiste. Ove godine u junu i julu za deset odsoto više nego rekordne 2019, ali i sa koji procentom manje u avgustu.

“Najviše turista bilo je iz Njemačke, Francuske, Belgije, Češke, Holandije, Poljske, a tovorila su se i neka nova tržišta kada je izletnički turizam upitanju pa smo imali turiste iz Egipta i ove godine jedna nova destinacija kao što je Saudijska Arabija”, saopštila je direktorica TO Žabljak Vanja Krgović Šarović.

Ruke trljajuju i u NP Durmitor. Prodaja karata je na 85 odsto od 2019, ali je zato rafting Tarom premašio sva očekivanja. Čak za 40 odsto više.

“Rijeka Tara sa svojim kanjonom je jedinstvena u svijetu sa svojim kanjonom pod UNESCO-vom zaštitom, zaista privlači pojsetioce koji prepoznaju tu očuvanost prirode i jedinstvenost ekosistema”, kaže Jovana Pavlović iz NP Durmitor.

I ovo je svijetla strana Durmitora. Ona tamnija otkriva da se iz godine u godinu ponavljaju iste greške. Ugostitelj i građanski aktivista Aleksandar Dragićević zadovoljan je, priznaje, sezonom, ne i onim sa čim izlazimo pred goste. Manjak parkinga, neredovno vodosnabdijevanje, manjak edukovane radne snage, samo su, kaže, neki od problema.

“Mi moramo pratiti te trendove, edukovati to stanovništvo, ponuditi im radionice engleskog jezika, turizma, i ono što je glavno moramo uvezati naše farmere sa turističkom ponudom. U ovom trenutku naši famrmeri prodaju svoje proizvode na jug, od vrata do vrata dok većina naših ugostitelja na Žabljaku kupuje proizvode iz uvoza, iz supermarketa”, kaže Dragićević.

“Negdje više očekivanja da budu zastupljena nacionalna jela u restoranskoj ponudi, bilo je na kvalitet usluge, kako u ugostiteljskim objektima, tako i uprivatnom smještaju. Zatim na servise dodatne, za planinare, ono sto je veliki nedostatak da nema posebna radnja opreme za planinare”, smatra Krgović Šarović .

Krgović Šarović zaključuje da fale i hoteli visoke kategorije sa welnes i spa centrima jer , dodaje, sve više dolazi klijentela koji traži i takav ugođaj na Žabljaku.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније