Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

B.B. [ Mina ]

16. 06. 2022. 19:50 >> 19:54

NTO

Crna Gora sjajna zemlja za digitalne nomade

Crna Gora je sjajna zemlja za digitalne nomade, ocijenio je osnivač prve zajednice digitalnih nomada u Izraelu, Din Kučel.

NEST Coworking i Montenegro Digital Nomads Collective, u saradnji sa Glavnim gradom i Nacionalnom turističkom organizacijom, organizovali su Montenegro 4 Digital Nomads konferenciju i posjetu Crnoj Gori, a sve u cilju promovisanja i pozicioniranja Crne Gore kao poželjne destinacije za digitalne nomade.

Kako je saopšteno iz NEST-a, u okviru konferencije organizovana su dva panela, počevši sa panelom na temu propisa i mjera za privlačenje digitalnih nomada.

Izvršna direktorica Plumia organizacije i direktorica za specijalne projekte u SafetyWing kompaniji, Lauren Razavi, kazala je da Plumia radi na kreiranju Nomad propusnice koja će digitalnim nomadima omogućiti da slobodno putuju u preko deset zemalja 2025. godine.

Cilj je, kako je kazala, da sve zemlje svijeta priznaju taj dokument do 2030. godine.

"Cilj inicijative je da pomogne zemljama u razvoju da privuku digitalne nomade, a da istovremeno otvori razvijene zemlje za digitalne nomade", kazala je Razavi.

Kučel je kazao da je njegov cilj da dovedu digitalne nomade, ali na način da lokalno stanovništvo ima koristi od toga.

"Želim da nomadi koji zarađuju po tri hiljade eura mjesečno doprinesu ekonomiji tako da i stanovnici zemalja poput Crne Gore dođu do te zarade", rekao je Kučel.

Direktor Centra za informacioni sistem Glavnog grada, Džemal Lekić, rekao je da je Glavni grad svjestan svih prednosti kada je privlačenje digitalnih nomada u pitanju.

"Podgorica, kao glavni grad Crne Gore i administrativni, privredni, kulturni i akademski centar, takođe ima šta da ponudi za digitalne nomade. Raznovrsnost njegove prirode i kulturnog nasleđa je ogromna, tako da digitalni nomadi mogu na najbolji način da iskoriste svoje vreme i kombinuju posao, razonodu i zadovoljstvo", dodao je Lekić.

Ekspertkinja za digitalnu transformaciju i bivša koordinatorka Programa za privlačenje digitalnih nomada, Tamara Džuver, kazala je da je viza za digitalne nomade značajan dokument na kom je prethodna Vlada počela da radi, a sada se nalazi u skupštinskoj proceduri.

"Nadam se da pričamo o danima ili sedmicama kada se radi o usvajanju ovog dokumenta čime se regulativno stvara dobra osnova za dolazak digitalnih nomada koji će, ovim putem, moći da borave do dvije godine u Crnoj Gori. Sada je značajno da organizacije poput Montenegro Digital Nomads Collective i coworking prostori poput NEST-a pomognu u promociji zemlje projektima poput ovog", rekla je Džuver.

Kako je saopšteno, u okviru drugog panela bilo je više riječi o idealnim destinacijama za digitalne nomade.

Kreatorka bloga The Professional Hobo, Nora Dan, ocijenila je da Crna Gora ima sve što joj je potrebno.

"Digitalnim nomadima je bitan osjećaj pripadnosti i povezivanje sa lokalnom zajednicom. Zaista mislim da Crna Gora ima sve - prirodne ljepote, gostoljubive ljude, dobru hranu. Crna Gora treba da iskoristi ono što ima i da ne kopira Hrvatsku, Portugal ili neku drugu zemlju", dodala je Dan.

Jutjuberka Patris Averilja je navela da nije znala šta da očekuje budući da nikada nije bila na Balkanu.

"Oduševila me gostoljubivost Crnogoraca. Ono što je za mene bitno kao nekog ko voli da provodi duže vrijeme na jednom mjestu je i pristupačnost, a Crna Gora je zaista pristupačna kada se radi o troškovima života", rekla je Averilja.

Jutjuber Johnny FD istakao je da je infrastruktura je jako bitna.

"Primijetio sam da ponekad Internet brzina nije na zavidnom nivou, a to je nama kao digitalnim nomadima i kreatorima sadržaja neophodno. Takođe, treba edukovati vlasnike smještaja o potrebama nomada kako bi obezbjedili potpuno funkcionalnu kuhinju, dobar internet i pristup praktičnim informacijama", rekao je on.

Menadžerka strateškog planiranja i razvoja proizvoda u NTO, Matea Matan, kazal je da ta organizacija vidi veliku razliku između digitalnih nomada i klasičnih turista.

"Oni imaju različite potrebe, a mi ćemo osluškivanjem tih potreba raditi na promociji zemlje. Oni predstavljaju veliku šansu za Crnu Goru i otvaraju neka nova tržišta koja su do sada bila nedostupna", kazala je Matan.

Organizatori su poručili da je rad na ovom projektu pokazao značaj digitalnih nomada za bilo koju zemlju.

"Kao i potencijal koji Crna Gora ima da bude redovna stanica za nomade, a uspjeh projekta dao nam je vjetar u leđa da nastavimo da se bavimo ovako važnom temom", dodaje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније