Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

21. 03. 2015. 21:52 >> 21:46

NATO VJEŽBA

Američki "Patriot" kod Varšave

Američka vojska je rasporedila jednu bateriju protivraketne odbrane "Patriot" u blizini Varšave, u okviru zajedničkih vježbi sa članicom NATO-a Poljskom.

Poljska, koja je članica NATO od 1999. godine, ne posjeduje sopstveni sistem zaštite od balističkih projektila, prenosi Rojters i dodaje da će ta zemlja u roku od nekoliko sedmica odlučiti od koga će kupiti taj sistem projektila srednjeg dometa.

"Uvijek smo bili prijatelji i saveznici u proteklih 16 godina", rekao je ministar odbrane Poljske Tomaž Sjemonijak, na današnjoj konferenciji za novinare s američkim ambasadorom u Poljskoj. 

"Za to vrijeme, uvijek smo bili na strani SAD. Kada nam to treba, SAD se čvrsto stajale na našoj strani", rekao je ministar. 

"Ovdje smo da pokažemo našim poljskim saveznicima da američke sigurnosne garancije Poljske u okviru NATO znače više od riječi na papiru", rekao je američki ambasador u Poljskoj Stiven Mul. 

Američke snage u Evropi su ranije ove sedmice saopštile da je cilj sedmodnevnih vježbi s poljskom vojskom da se podrži saveznik, da se demonstrira sloboda kretanja i odvrati regionalna agresija na istočnom krilu NATO-a. 

Baterija projektila "Patriot" stigla je u Poljsku sa oko 100 američkih vojnika i oko 30 vozila.Odbrambeni sistem je uspostavljen u vojnoj bazi udaljenoj oko 50 kilometara od Varšave.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније