Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

23. 11. 2014. 19:49 >> 19:46

NOVI SPORAZUM

Snagama u Avganistanu produžen mandat

Avganistanski parlament usvojio je sporazume sa SAD i NATO koji omogućavaju da međunarodne snage ostanu u Avganistanu poslije kraja ove godine. Međunarodna borbena misija u Avganistanu, kojom su 2001. talibani zbačeni s vlasti, trebalo je da bude završena na kraju ove godine.

 

 

U skladu sa novim sporazumima, koje je ratifikovao avganistanski parlament, SAD i NATO će moći da zadrže ukupno 12.000 vojnika u Avganistanu sljedeće godine i oni će biti podrška avganistanskim snagama, navodi AP.

Novi sporazumi su postignuti nakon što je list "Njujork tajms" u subotu objavio da je američki predsjednik Barak Obama potpisao tajnu naredbu kojom je dozvoljeno proširenje američke vojne misije u Avganistanu sljedeće godine.

Ovom odlukom se obezbjeđuje direktna uloga za američke vojnike u sukobima u Avganistanu najmanje još godinu dana, navodi njujorški list, dodajući da je Obama ovu odluku donio na sastanku sa savjetnicima za nacionalnu bezbjednost proteklih nedjelja.

Obama je u maju izjavio da američka vojska sljedeće godine neće učestvovati u borbama u Avganistanu i da će 9.800 vojnika koji će ostati u toj zemlji sljedeće godine samo obučavati avganistanske snage i hvatati "ostatke Al Kaide", prenio je Rojters.

Nova Obamina naredba će omogućiti američkoj vojsci da sprovodi misije protiv talibana i drugih ekstremističkih grupa koje predstavljaju prijetnju po američke vojnike ili avganistansku vladu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније