Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Mina business ]

27. 10. 2024. 16:02 >> 16:02
Čitaj mi:

VALUTNA TRŽIŠTA

Dolarov indeks ojačao četvrtu sedmicu zaredom

Na valutnim tržištima dolar je ojačao i prošle sedmice, četvrte zaredom, najviše zbog revidiranih očekivanja o tome da će Fed ubrzanim tempom smanjivati kamatne stope s obzirom na solidne američke ekonomske pokazatelje i moguću Trumpovu pobjedu na predsjedničkim izborima.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je 0,83 odsto, na 104,32 bodova, prenosi Hrportfolio.

Pritom je kurs eura prema dolaru skliznuo 0,67 odsto na 1,0793 USD.

Američka valuta je ojačala i prema japanskom jenu, 1,87 odsto, pa je njen kurs dostigao 152,3 JPY, a tako snažan pad jena, na najniži nivo u zadnja tri mjeseca, posljedica je neizvjesnosti uoči japanskih opštih izbora.

Jačanje dolara četvrtu sedmicu zaredom, što je njegov najduži pozitivni niz od 28. juna, posljedica je povećanih očekivanja valutnih investitora da će Fed usporiti tempo smanjivanja kamatnih stopa u SAD-u zbog solidnih američkih ekonomskih pokazatelja.

Tržišta procjenjuju s 95,6 odsto vjerovatnoće da će Fed u novembru smanjiti kamatne stope svega 25 baznih bodova, dok su šanse za njihovo smanjivane za pola postotnih bodova drastično pale.

Dolar je takođe imao koristi od jačanja tržišnih očekivanja da će na predstojećim američkim predsjedničkim izborima pobjedu odnijeti republikanski kandidat i bivši predsjednik Donald Trump, što bi, s obzirom na politike za koje se zalaže poput podizanja carina, vjerojatno dovelo do veće inflacije.

"Pobjedi li Trump, možemo očekivati donekle burno okruženje s puno neizvjesnosti. Dok bi se Trumpova pobjeda mogla promatrati kao kratkoročni vjetar u leđa za tržišta, dugoročno gledano, slika izgleda sasvim drugačije... na neki način, na pobjedu Harrisovu gledamo kao na status quo ishod, kojim bi se vjerojatno nastavile postojeće politike i podrazumijevao se sporiji proces promjena politike", navode stratezi PineBridge Investmentsa u bilješci klijentima.

Euro je, međutim, oslabio jer podaci pokazuju da je poslovna aktivnost u eurozoni ponovno zastala ovog mjeseca, iako je pad aktivnosti u Njemačkoj, najvećoj europskoj ekonomiji, bio manji nego prethodni mjesec.

"Gledajući eurozonu u cjelini, kratkoročne šanse ostaju loše. Uslovi potražnje i dalje su slabi, tržište rada počinje usporavati, a pritisci na cijene i poslovno povjerenje padaju", kazao je Nick Rees, viši analitičar deviznog tržišta u Monex Europeu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније