Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ N1 ]

22. 10. 2024. 20:40 >> 20:44

Evropski sud za ljudska prava

Osudili Rusiju zbog zakona o "stranim agentima"

Evropski sud za ljudska prava osudio je Rusiju zbog zakona o "stranim agentima" iz 2012. godine, presudivši da je "proizvoljan" i da stvara "atmosferu nepovjerenja".

Sudu se obratilo 107 nevladinih organizacija, medija i pripadnika ruskog civilnog društva koje je pogodio taj zakon. Sud je ukazao da taj zakon „stigmatizuje, obmanjuje i primjenjuje se na previše opsežan i nepredvidiv način“.

Sud smatra da je cilj zakona da „kazni i zastraši, a ne da odgovori na navodnu potrebu za transparentnošću ili legitimnim imperativom nacionalne bezbjednosti“.

Zaključilo je da su tim zakonom fizičkim licima koja su podnijela tužbu, povrijeđene slobode izražavanja, udruživanja i prava na poštovanje privatnog i porodičnog života.

Rusija je u martu 2022. isključena iz Savjeta Evrope zbog invazije na Ukrajinu, ali odluke Evropskog suda za ljudska prava koji je u okviru Savjeta, i dalje važe za nju za stvari koje su se dogodile prije toga.

Među desetinama prijavljenih „stranih agenata“ su organizacije Međunarodni memorijal i Memorijal centar za ljudska prava, Radio slobodna Evropa, novinari, branitelji ljudskih prava, ekološki aktivisti i posmatrači izbora.

Oni su kritikovali taj zakon, jer ih primorava da se registruju kao „strani agenti“, a posljedice su inspekcije, kazne i ograničenja aktivnosti.

"Zahtjevi za otkrivanje podataka ‘stranih agenata’ vremenom su prošireni tako da se primjenjuju i na naloge društvenih medija, veb-sajtove i konačno na svu komunikaciju, uključujući čak i sudske dokumente“, naveo je Sud.

Podnosioci predstavke su ukazali na znatan finansijski i administrativni teret nametnut tim zakonom, što je dovelo do raspuštanja nevladinih organizacija, uključujući Međunarodni Memorijal i Centar za ljudska prava Memorijal.

Sud se pozvao na „očigledno nesrazmjerne sankcije, uključujući proizvoljne novčane kazne ili čak raspuštanje“ organizacija smatrajući da „takva ograničenja imaju zastrašujući efekat na javni diskurs i građanski angažman“.

Time se „stvara atmosfera sumnje i nepovjerenja prema nezavisnim glasovima i potkopavaju sami temelji demokratskog društva“, navodi Sud.

Svih 107 podnosilaca predstavke je tvrdilo da je taj zakon dio sistematske kampanje protiv organizacija za ljudska prava i medija koji kritikuju vladu.

Sud je dalje utvrdio da je pravni režim „postao znatno restriktivniji od 2012. godine, utičući na mnogo veći broj nevladinih organizacija, medija i pojedinaca i udaljavajući se od standarda Konvencije Savjeta Evrope o ljudskim pravima“.

Sud je i ranije razmatrao ruski zakon o „stranim agentima“ na zahtjev 73 ruske nevladine organizacije, uključujući Memorijal, glavnu organizaciju koja brani slobode u Rusiji.

U presudi iz juna 2022. godine, evropske sudije su jednoglasno odlučile da je ruski zakon iz 2012. prekršio odredbe Evropske konvencije o ljudskim pravima koje se odnose na slobodu izražavanja i slobodu okupljanja i udruživanja.

Sud je naglasio da taj zakon nameće NVO „vanredne zahtjeve u pogledu revizije, deklarisanja i objavljivanja i rizik od velikih novčanih kazni“ i da „nije neophodan u demokratskom društvu“.

Evropski sud za ljudska prava je odgovoran za primjenu Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava u 46 država-potpisnica.

Donji dom ruskog parlamenta, Duma, prihvatio je 2022. godine nekoliko izmjena kojima se navodi i da Rusija više ne primjenjuje odluke Evropskog suda za ljudska prava donijete pošto je isključena iz Savjeta Evrope.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније