Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ N1 ]

18. 10. 2024. 22:17 >> 22:17
Čitaj mi:

SEUL TRAŽI REAKCIJU

U Rusiju stiglo 1.500 vojnika iz Sjeverne Koreje

U Rusiju je stiglo 1.500 vojnika iz Sjeverne Koreje, saopštila je danas južnokorejka bezbjednosna agencija, nakon čega je predsjednik Južne Koreje Jun Suk Jel sazvao hitan bezbjednosni sastanak i rekao da međunarodna zajednica mora da odgovori "svim raspoloživim sredstvima“.

Južnokorejski mediji objavili su, pozivajući se na anonimne izvore iz službi bezbjednosti, da bi Sjeverna Koreja mogla da pošalje u Rusiju do 12.000 vojnika, prenosi BBC.

Današnjem sastanku u Seulu prisustvovali su ključni zvaničnici iz Kancelarije za nacionalnu bezbjednost, Ministarstva odbrane i Nacionalne obavještajne službe, saopšteno je iz Junove kancelarije.

Učesnici su odlučili da ne ignorišu situaciju i da zajednički odgovore na nju sa međunarodnom zajednicom, koristeći sva raspoloživa sredstva, navodi se u saopštenju poslije sastanka.

Ranije ove nedjelje, ruski predsjednik Vladimir Putin je predstavio nacrt zakona o ratifikaciji vojnog sporazuma sa Sjevernom Korejom, koji predviđa da će dvije zemlje pomoći jedna drugoj u slučaju da budu napadnute.

Južnokorejska bezbjednosna agencija saopštila je da se sjevernokorejske trupe obučavaju u ruskim bazama u Vladivostoku, Usurijsku, Habarovsku i Vlagovešensku.

Objavljene su i fotografije iz vazduha Usurijska i Habarovska, gdje se, kako kažu, okupilo više stotina sjevernokorejskih vojnika, i fotografija sjevernokorejske luke Čongđin, gdje se, navodno, vidi ruski brod sa sjevernokorejskim vojnicima.

Dodaje se da je utvrđeno da je Sjeverna Koreja od avgusta poslala u Rusiju 13.000 brodskih kontejnera sa granatama, projektilima i protivoklopnim raketama i tvrdi da je isporučeno čak osam miliona granata od 122 i 152 milimetara.

Vojni stručnjaci smatraju da će ruska vojska imati dosta problema da uključi sjevernokorejske trupe u akcije na frontu, jer pored jezičke barijere, sjevernokorejska vojska nema iskustvo u borbenim dejstvima.

Oni bi mogli da čuvaju djelove rusko-ukrajinske granice, što bi oslobodilo ruske jedinice za borbu na frontu, a isključio bih mogućnost da se odmah pojave na prvoj liniji fronta, rekao je urednik ukrajinske publikacije „Defens ekspres“ Valerij Rjabih.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније