Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ Beta ]

16. 10. 2024. 10:27 >> 10:27

SPORAZUM DVIJE ZEMLJE

Prvi italijanski brod sa migrantima stigao u Albaniju

Brod italijanske mornarice stigao je danas u albansku luku Šengđin sa prvom grupom od 16 migranata presretnutih u međunarodnim vodama, a koji tu dolaze prema sporazumu Italije i Albanije.

Brod italijanske mornarice Libra krenuo je iz italijanske luke Lampeduze u ponedjeljak sa 16 muškaraca - deset iz Bangladeša i šest iz Egipta, rekao je portparol ministarstva.

Italija je prošle nedjelje zvanično otvorila dva centra u Albaniji gdje će, prema petogodišnjem sporazumu između dvije zemlje, biti obrađivani zahtjevi za azil presretnutih migranata.

U centre će biti slati samo odrasli muškarci, dok će žene, djeca, stariji, bolesni, žrtve mučenja biti smješteni u Italiji. Porodice neće biti razdvajane.

Italijanski ambasador u Albaniji Fabricio Buči rekao je u petak da su dva centra u Šengđinu i Gjaderu spremna da obrađuju podatke migrnata, poslije više mjeseci odlaganja zbog potrebnih dodatnih radova u jednom od njih.

Iako centar u Gjaderu, gdje će migranti biti smješteni, ima kapacitet za 3.000 migranata, početno on može da primi 400 ljudi, a za nekoliko nedjelja će se kapacitet povećati na 880.

Prema petogodišnjem sporazumu koji su prošlog novembra potpisali italijanska premijerka Đorđa Meloni i albanski premijer Edi Rama, do 3.000 migranata, koje svakog mjeseca prihvati italijanska obalska straža u međunarodnim vodama, biće poslati u Albaniju.

Oni će prvo biti pregledani na brodovima koji ih spasavaju, prije nego što budu poslati u Albaniju na dalju provjeru.

Broj ljudi koji stižu u Italiju preko centralnog Mediterana iz Sjeverne Afrike pao je za 61 odsto u 2024. godinu u poređenju sa 2023. godinom. Prema italijanskom ministarstvu unutrašnjih poslova u Italiju je do 15. oktobra morem stiglo 54.129 migranata, u poređenju sa 138.947 do tog datuma prošle godine.

Dva centra će koštati Italiju 670 miliona eura tokom pet godina. Centrima upravlja Italija i oni su pod italijanskom nadležnošću dok Albanija osigurava spoljnu bezbjednost.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније