Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M.Lj. [ Beta ]

14. 10. 2024. 20:43 >> 20:43
Čitaj mi:

BILANS ŽRTAVA NIJE KONAČAN

Najmanje 21 osoba poginula u izaelskom napadu na sjever Libana

Najmanje 21 osoba je poginula u izaelskom napadu iz vazduha na jedno selo na sjeveru Libana, javilo je libansko Ministarstvo zdravlja novi bilans napada koji još nije konačan.

Ministarstvo je dodalo da se sprovode DNK testovi da se identifikuju nastradali.

Nije jasno šta je bila meta napada na malu stambenu zgradu u selu Aito, gdje nema uporišta oružane grupe pokreta Hezbolah, prenosi agencija Frans pres.

Prvi put od kada su proiranski pokret Hezbolah i Izael ušli u otvoreni rat 23. septembra je gađano hrišćansko selo, Aito.

Ciljao napada je bio jedan stan, prema libanskoj agenciji ANI.

Jedan zvaničnik je za Frans pres rekao da se u toj zgradi smjestilo više porodica raseljenih s juga Libana, uporišta Hezbolaha, gdje se najviše ratuje.

U subotu u izraelskom napadu na šiitsko selo sjeverno od Bejruta gdje takođe nisu uporišta Hezbolaha, poginulo je 16 ljudi.

Još šestoro je poginulo van zona koje se smatraju uporištama proiranskog Hezbolaha, od kojih dvoje u zgradi u Deir Beli, gdje se nalaze raseljeni sa juga, prema agenciji ANI.

Već više od godinu dana, od početka rata između Izraela i palestinskog Hamasa u Gazi Izrael i Hezboah razmjenjuju prekograničnu vatru između juga Libana i sjevera Izraela. Ti sukobi su prije tri nedjelje prerasli u otvoreni rat sa opsežnim izraelskim bombardovanjima širom Libana i kopnenim operacijama na jugu.

Više od 1.300 ljudi poginulo je u Libanu od izraelskih napada, po računici agencije Frans pres zasnovanoj na zvaničnim ciframa.

Nekoliko sati prije današnjeg napada u Libanu, u Pojasu Gaze su poginule četiri osobe, a ranjeno je nekoliko desetina u izraelskom napadu na bolničko dvorište koji je izazvao požar u obližnjem šatorskom naselju izbjeglica, prenosi AP.

Izrael je saopštio da je u tom napadu ciljao Hamasove borce koji su se navodno skrivali među civilima, ali nije pružio dokaze za to. Izraelske snage su više puta u prethodnim mjesecima gađale civilna skloništa, navodeći isti razlog napada.

Bolnica u gradu Deir al-Balah već je bila prepuna jer je primila ranjene u napadu na privremeno sklonište koje je podignuto u školskom dvorištu, u kojem je juče poginulo najmanje 20 osoba.

Jutrošnji napad oštetio je bolnicu, a požar od toga zahvatio veliki broj izbjegličkih šatora, poslije čega su eksplodirali kanistri stanovnika s gorivom.

Izrael i dalje izvodi skoro svakodnevne napade i širom Pojasa Gaze više od godinu dana od početka tamošnjeg rata i izvodi veliki kopneni napad na sjeveru Gaze, gdje su se, kako kaže, pregrupisali borci pokreta Hamas.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније