Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.B. [ N1 ]

12. 10. 2024. 16:15 >> 16:16
Čitaj mi:

ODLOMCI MEMOARA

Navaljni znao da će umrijeti u zatvoru: Neću da izdam svoju zemlju

Odlomci memoara koje je napisao ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni otkrivaju da je očekivao da će umrijeti u zatvoru.

Magazin „Njujorker“ je juče objavio odlomke te knjige pod nazivom „Patriota“.

Navaljni je bio najžešći i najistaknutiji protivnik predsjednika Rusije Vladimira Putina i vodio je kampanju protiv korupcije zvaničnika u Rusiji.

Preminuo je u zabačenom arktičkom zatvoru u februaru ove godine dok je izdržavao 19-godišnju kaznu po nekoliko presuda, uključujući vođenje ekstremističke grupe. Za te presude je rekao da su politički motivisane.

U pritvoru je bio od 2021. godine kad se vratio iz Njemačke, gdje se oporavljao od trovanja nervnim agensom za koje je okrivio Kremlj, i od tada je dobio tri zatvorske kazne.

Ruski zvaničnici oštro su negirali umiješanost i u trovanje i u njegovu smrt.

Knjigu „Patriota“ je u aprilu najavio izdavač Alfred A. Knopf rekavši da je to „posljednje pismo pokojnog političara svijetu“.

Prema Knopfu, Navaljni je počeo da radi na knjizi dok se oporavljao od trovanja i nastavio da je piše u zatvoru u Rusiji.

Navaljni je u knjizi rekao da će „zamisliti, što je moguće realnije, najgoru stvar koja se može dogoditi i prihvatiti to“.

Za njega je ta „najgora stvar“ bila umiranje u zatvoru.

„Provešću ostatak života u zatvoru i ovdje ću umrijeti“, napisao je Navaljni 22. marta 2022. godine. 

Iako je prihvatio takvu sudbinu, memoari izražavaju odlučan stav Navaljnog protiv korupcije zvaničnika u Rusiji.

„Moj pristup situaciji svakako nije kontemplativna pasivnost. Odavde pokušavam da učinim sve što mogu da stavim tačku na autoritarizam (ili, skromnije, da doprinesem njegovom okončanju)“, napisao je takođe 22. marta 2022. godine. 

U objavljenom izvodu od 17. januara, mjesec dana prije smrti, Navaljni odgovara na pitanje drugih zatvorenika i zatvorskih čuvara: „Zašto ste se vratili?“ iz Njemačke.

„Ne želim da se odreknem svoje zemlje ili da je izdam. Ako vam uvjerenja nešto znače, morate biti spremni da se zauzmete za njih i da se žrtvujete ako je potrebno“, napisao je on.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније