Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M.Lj. [ Beta ]

12. 10. 2024. 17:21 >> 17:21
Čitaj mi:

Australija

Policajka optužena da je pokazivala nacistički pozdrav

Šef policije australijske savezne države Viktorije se danas izvinio Jevrejima zbog toga što je jedna narednica policije izvela zabranjeni nacistički pozdrav.

Šezdesetpetogodišnja profesorka suzbijanja nasilja u porodici na policijskoj akademiji Viktorije u Melburnu je optužena zbog nacističkog pozdrava "Hajl Hitler" u utorak i srijedu pred regrutima, rekao je šef policije te države Šejn Paton.

"Želim da izrazim svoje razočaranje, gađenje, gnijev zbog ovog užasnog ponašanja", rekao je Paton novinarima.

"Takvom ponašanju jednostavno nema mjesta u našem društvu, a kamoli u policiji. Iz tog razloga, želim da se duboko izvinim jevrejskoj zajednici, ali i društvu u cjelini", rekao je Paton.

Paton je ukazao da ponašanje narednice pogoršava tugu i bol jevrejske zajednice posebno zbog godišnjice napada palestinskog Hamasa na Izrael 7. oktobra 2023.

Narednica policije čije ime nije objavljeno, ima više od 40 godina radnog staža. U petak je suspendovana s dužnosti, a danas je saslušana u okviru interne istrage.

Ona će vjerovatno biti i pravosudno optužena, a moguća kazna je do 12 mjeseci zatvora i novčana do 23.000 australijskih dolara (7.400 eura).

Paton je rekao da suspendovana policajka nije imala ekstremne stavove i da nije poznato zašto je regrutima uputila nacistički pozdrav.

"Ali motiv nije bitan. Takvo ponašanje se ne može i neće se tolerisati", rekao je Paton.

U Australiji su od 2022. godine zabranjeni nacistički gestovi i kukasti krst i drugi simboli.

Prije nedjelju dana je sudija u Melburnu rekao optuženom, samozvanom nacisti Džejkobu Hersantu (25), da će postati prva osoba u Australiji koja će biti osuđena na zatvorsku kaznu zbog nacističkog pozdrava.

U junu su tri fudbalska navijača kažnjena zbog nacističkog pozdrava tokom utakmice u Sidneju, ali taj postupak još nije završen.

Sindikalno policijsko udruženje Viktorije kaže da policajci treba da se pridržavaju istih standarda kao i svi, navodi da je uvijek dosljedno osuđivalo svaki nacistički gest i pozvalo državu da pooštri zakone i kazne za one koji to ipak urade.

Predsjednik Komisije za borbu protiv klevete Dvir Abramovič, vodeći protivnik antisemitizma u Australiji, pohvalio je brzi odgovor policije na postupak narednice.

"Nacistički pozdrav nije samo gest, to je zastrašujući simbol genocida, terora i antisemitizma, a kada policajac pokazuje taj amblem mržnje, više je nego zabrinjavajuće", rekao je on u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније