Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

K. J. [ Beta ]

04. 10. 2024. 22:20 >> 22:20

jemen

SAD i Velika Britanija gađale pobunjenike pokreta Huti koji napadaju brodove

Američke i britanske snage su danas pogodile više od deset oružanih sistema, baza i drugih objekata pobunjenika pokreta Huti u Jemenu kojeg podržava Iran.

Vojni avioni i brodovi gađali su uporišta Huta na pet mesta, rekli su američki zvaničnici.

Mediji u Jemenu su javili da je sedam puta pogođen aerodrom u Hodeidi, vodećem lučkom gradu i oblast Kateib, gde je vojna baza pod kontrolom pokreta Huti, četiri napada su bila u oblasti Seijana u glavnom gradu Jemena Sani a dva u pokrajini Damar.

Medijska kancelarija pokreta Huti je javila da su oglašene tri uzbune na napade u provinciji Bajda, jugoistočno od Sane.

Huti su prije nekoliko dana prijetili da će napasti Izrael, pošto su, kako izgleda, oborili američki vojni dron iznad Jemena. Prošle nedelje ta grupa je preuzela odgovornost za napad na američke ratne brodove.

Pobunjenci su ispalili više od šest balističkih raketa i protivbrodskih krstarećih raketa i dva drona na tri američka broda u moreuzu Bab el Mandeb, ali su razarači američke ratne mornarice sve presreli, kažu američki zvaničnici.

Od početka rata Izraela protiv Hamasa u Pojasu Gaze 7. oktobra prošle godine Huti su raketama i dronovima gađali više od 80 trgovačkih brodova, zaplijenili jedan i potopili dva. Poginula su četiri mornara tih brodova.

Mnoge njihove rakete i dronovi je ili oborila vona koalicija u Crvenom moru koju predvode SAD, ili nisu stigli do svojih ciljeva, među kojima su bili i vojni brodovi te koalicije.

Huti tvrde da gađaju brodove povezane s interesima Izraela, SAD i Velike Britanije da bi natjerali te države da obustave rat Izraela protiv Hamasa u Gazi. Međutim, mnogi od gađanih brodova imaju nisu imali nikakve veze s tim rat, a neki su čak plovili za Iran koji podržava pokret Huti u dugotrajnom građanskom ratu u Jemenu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније