Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B./M.L.B./A.B. [ Beta, N1, RSE, Rojters ]

01. 10. 2024. 22:26 >> 22:58
1
Čitaj mi:

NAPAD

Iran ispalio balističke rakete na Izrael; Teheran: Ako Izrael uzvrati, napašćemo još razornije

Izraelske odbrambene snage (IDF) tvrde da je Iran lansirao rakete prema Izraelu.

Izraelske obrambene snage pozivaju Izraelce da „ostanu u pripravnosti i precizno slijede uputstva“.

23:11

Teheran: SB UN da spriječi prijetnje regionalnom miru

Iransko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija da preduzme "smislene akcije" kako bi se spriječile prijetnje regionalnom miru i bezbjednosti, nakon što je Teheran lansirao salvu raketa na Izrael.

Korpus iranske revolucionarne garde saopštio je da je napad bio odmazda za nedavna izraelska ubistva vođa militanata i agresiju u Gazi i Libanu.

Vođa libanskog Hezbolaha Hasan Nasralah i zamjenik komandanta Revolucionarne garde Abas Nilforušan ubijeni su u Bejrutu prošle nedjelje.

"Naša odbrambena operacija je u skladu sa međunarodnim pravom i pravom na samoodbranu, gađali smo samo vojne i bezbjednosne objekte“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova povodom raketnog napada na Izrael.

U ranijoj objavi na platfori Iks, iranski predsjednik Masud Pezeškijan rekao je da je akcija Teherana "u odbrani iranskih interesa i građana”, dodajući da njegova zemlja ne traži rat, već da će se "čvrsto suprotstaviti svakoj prijetnji”.

Опширније

22:56

Hitan sastanak Savjeta bezbjednosti UN

Savjet bezbjednosti UN sastaće se hitno večeras da razgovara o eskalaciji neprijateljastava na Bliskom istoku, saopštila je danas Švajcarska, predsjedavajuća Savjetom ovog mjeseca.

 „Zakazali smo sastanak za 10.00 po njujorškom vremenu (16.00 po srednjeevropskom)", saopštilo je Predsjedništvo.

Опширније

22:25

Pezeškijan: Iran odgovorio na agresiju izraelskog režima, ne ulazite u sukob sa nama

Predsjednik Irana Masud Pezeškijan izjavio je, nakon što je Iran lansirao rakete na Izrael, da je Iran odgovorio na "agresiju izraelskog režima", da je to samo dio moći Irana i poručio Izraelu da ne ulazi u sukob sa Teheranom.

"Na osnovu legitimnih prava i u cilju mira i bezbjednosti Irana i regiona, dat je odlučan odgovor na agresiju cionističkog režima", napisao je Pezeškijan na društvenoj mreži Iks.

Prema njegovim riječima, akcija je sprovedena u cilju odbrane interesa i građana Irana.

"Neka Netanjahu zna da Iran nije strana u ratu, ali da se čvrsto suprotstavlja svakoj prijetnji. Ovo je samo dio naše moći. Ne ulazite u sukob sa Iranom", istakao je predsjednik Irana.

Iranska revolucionarna garda saopštila je ranije večeras da je lansirala desetine raketa na Izrael i da će se Izrael ponovo naći na meti napada ako odgovori.

Navedeno je da je lansiranje raketa odgovor za ubistvo političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea, lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha i zamjenika komandanta operacija Korpusa Iranske revolucionarne garde Abasa Nilforushana.

Опширније

21:30

Iran je danas ispalio salvu balističkih projektila na Izrael u znak odmazde za izraelsku kampanju protiv saveznika Teherana Hezbolaha u Libanu, a Izrael je obećao "bolan odgovor" protiv svog neprijatelja, prenosi agencija Rojters.

Alarmi su se oglasili širom Izraela, a eksplozije su se mogle čuti u Jerusalimu i dolini rijeke Jordan nakon što su se građani Izraela sklanjali u skloništa 

Reporteri državne televizije ležali su na zemlji tokom direktnih prenosa.

Izrael je saopštio da je više od 180 projektila lansirano na Izrael iz Irana i da je izraelska protivvazdušna odbrana aktivirana da ih presretne.

Ratni brodovi američke mornarice pomogli su da se presretnu neki projektili koje je Iran ispalio na Izrael, rekao je zvaničnik američke odbrane Rojtersu.

Опширније

21:23

Iran nije prethodno obavijestio Sjedinjene Američke Države (SAD) o svom današnjem napadu na Izrael, saopštila je iranska misija pri Ujedinjenim nacijama (UN) u Njujorku, prenosi agencija Rojters.

"Sjedinjenim Američkim Državama nije dato nikakvo obavještenje prije našeg odgovora; međutim, nakon toga je izdato ozbiljno upozorenje", navodi se u saopštenju iranske misije.

Опширније

21:21

Izraelski vojni portparol Danijel Hagari najavio je večeras da će današnji napad Irana na Izrael imati posljedice, dodajući da zemlja ostaje u visokoj pripravnosti.

Situacija širom Izraela i regiona bila je izuzetno napeta večeras, javljaju agencije.

Kada su se sirene oglasile ljudi su se sklonili kraj puteva, pod automobile i ispod mostova dok je Iran ispaljivao rakete u pravcu izraelske teritorije.

"Mi smo u pojačanoj pripravnosti u odbrani i ofanzivi, štitićemo građane Izraela. Ova vatra će imati posljedice. Mi imamo planove i djelovaćemo u vremenu i na mjestu koje mi izaberemo", rekao je on.

"Mi se suočavamo sa ratom na više frontova", rekao je Hagari, odgovarajući na pitanje da li se Izrael suočava sa regionalnim ratom.

On je dodao da ovo nije prvi napad Irana, aludirajući na napad u aprilu, ali je rekao da je ovaj napad bio širi.

Portparol je rekao da nema izvještaja o povredama, zahvaljujući odgovornom ponašanju javnosti, aktivaciji odbrane i akcijama partnera Izraela da ga brane.

Kasnije je objavljeno da je jedan Palestinac poginuo od šrapnela rakete na Zapadnoj obali.

Na pitanje da li će biti momentalnog odgovora Iranu portparol je odgovorio kratko da je pripravnost maksimalna.

Опширније

21:20

Izraelski mediji prenijeli su danas izjavu izraelske vojske u kojoj se navodi da će avijacija večeras nastaviti da sprovodi "snažne udare" širom Bliskog istoka, nekoliko sati nakon što je Iran ispalio salvu balističkih projektila na Izrael, prenosi agencija Rojters.

 

Опширније

19:33

Iran lasnirao na desetine projektila, upozorava na razorniji odgovor ako Izrael uzvrati

Iranska Revolucionarna garda saopštila je da je ispalila desetine projektila prema Izraelu.

Takođe su upozorili da će, ako Izrael uzvrati, odgovor Teherana biti još "razorniji i pogubniji“, prenosi iranska državna televizija.

Опширније

19:32

Pucnjava u Južnom dijelu Tel Aviva, četiri osobe poginule, sedam ranjeno

U pucnjavi u južnom dijelu Tel Aviva, u Jafi, poginule su najmanje četiri osobe, sedam je povrijeđeno, a dvojica napadača su neutralizovana, saopštila je izraelska policija, javlja Rojters.

Pucnjava se dogodila u ulici Jerusalim u Tel Avivu, nedaleko od stanice gradske željeznice, prenio je Tajms of Izrael.

Policija je saopštila da je pucnjava u Jafi navodno teroristički napad.

Hitna pomoć je saopštila da ukazuje pomoć ljudima na koje je pucano i da su neki od njih bez svijesti.

U prvim izveštajima izraelskih medija navodi se da su u napadu učestvovala najmanje dva naoružana napadača i da ima najmanje 10 ranjenih, od kojih su dvije osobe u kritičnom stanju.

Опширније

18:59

Izraelska vojska: Iran ispalio rakete, svi civili u skloništima

Izraelska vojska saopštila je danas da su rakete ispaljene iz Irana na Izrael, prenosi agencija Rojters.

Širom zemlje oglasili su se alarmi i Izraelci su požurili u skloništa.

Reporteri državne televizije ležali su na zemlji tokom direktnih prenosa.

Rojters prenosi da su izraelski mediji prenijeli da je iran lansirao više od 100 raketa, te da su dva svjedoka kazala da su vidjeli rakete iznad Jordana.

Ranije je vojska objavila da se očekuje da će svaki udar balističkih raketa iz Irana biti široko rasprostranjen i poručila javnosti da se skloni u bezbjedne sobe u slučaju napada.

Iran je obećao da će uzvratiti nakon napada u kojima je ubijeno najviše rukovodstvo njegovih saveznika Hezbolaha u Libanu. Do ispaljivanja projektila došlo je nakon što su izraelske trupe pokrenule kopnene napade na Liban, u najvećoj eskalaciji regionalnog rata od izbijanja borbi u Gazi pre godinu dana.

Опширније

18:28

Izraelska vojska mobiliše četiri dodatne rezervne brigade

Izraelske odbrambene snage su objavile da mobilišu "četiri rezervne brigade za operativne misije na sjeveru".

Kako je navedeno u poruci na Telegramu, odluka o mobilizaciji je doneta posle procene situacije, a pozivaju se i druge snage da učestvuju u operacijama na sjevernom frontu, javljaju izraelski mediji.

Izraelske brigade se obično sastoje od nekoliko hiljada vojnika. IDF je saopštila da će mobilizacija dodatnih rezervista "omogućiti nastavak borbe protiv terorističke organizacije Hezbolah".

Izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio je danas da Izrael "eliminiše Hezbolah u južnom Libanu", dok je gledao oružje koje je izložila vojska, a oteli su ga vojnici dejstvujući prikriveno preko sjeverne granice prije nekoliko dana.

"Sječemo njenu ruku, jedinicu Radvan duž čitave linije kontakta", rekao je danas izraelski ministar odbrane.

Izrael mijenja bezbjednosnu situaciju od početka do kraja, a da je cilj povratak stanovnika sjevernog dijela Izraela u njihove domove.

Опширније

17:13

SAD imaju naznake da se Iran sprema napad balističkim raketama na Izrael

Sjedinjene Američke Države su saopštile da imaju naznake da se Iran sprema da uskoro pokrene napad balističkim projektilima na Izrael, izjavio je danas neimenovani visoki zvaničnik Bijele kuće.

On je rekao da se Sjedinjene Američke Države aktivno pripremaju za odbranu Izraela od ovakvog direktnog iranskog vojnog napada, upozorivši da bi Iran, u slučaju da pokrene takav napad, snosio teške posljedice, prenosi Rojters.

U međuvremenu, portparol izraelske vojske (IDF) Danijel Hagari izjavio je da su izraelski PVO sistemi u potpunosti spremni za svaki napad iz Irana, ali potvrdio je da za sada nije identifikovana konkretna prijetnja iz Irana.

"Izrael i njegovi saveznici su u visokom stanju pripravnosti i svaki napad Irana bi imao ozbiljne poslJedice", poručio je portparol IDF, kontraadmiral Danijel Hagari na današnjem brifingu za novinare.

Опширније

15:24

 

 

Izraelska vojska je danas najavila da pojačava ograničenja za javna okupljanja širom zemlje,uključujući Jerusalim i Tel Aviv.

Broj ljudi koji se okupljaju na javnim mjestima ograničava se uoči jevrejske Nove godine, prenio je Frans pres.

"U skladu sa procenom situacije Komande domaćeg fronta odlučeno je da se izmijene smjernice za javnost", navedeno je u saopštenju posle objave da je počela izraelska kopnena ofanziva protiv Hezbolaha u Libanu.

Novim smjernicama je prethodilo ispaljivanje raketa Hezbolaha jutros na centralni dio Izraela.

Obrazovne aktivnosti i radna mjesta mogu biti na otvorenom samo ako je adekvatno sklonište u blizini i ako se do njega može stići na vrijeme, dodaje se u vojnom saopštenju, prenijeli su izraelski mediji.

Napolju se može okupiti do 30 ljudi, a 300 u zatvorenom prostoru.

Plaže su zatvorene usred eskalacije sukoba sa proiranskim šiitskim Hezbolahom.

Ograničenja važe do subote, posle završetka proslave Nove godine, javljaju izraelski mediji.

Izraelski TV Kanal 12 je izvijestio da nema promjene u instrukcijama za međunarodni aerodrom Ben-Gurion kraj Tel Aviva i da će izraelski vazdušni prostor biti otvoren bez ograničenja.

Izraelska vojska je upozorila stanovnike nekoliko pograničnih mjesta u južnom Libanu da danas napuste svoje domove, ubrzo posle početka ograničene operacije, kako je rečeno, protiv ciljeva Hezbolaha.

Опширније

14:56

Mikati: "Liban prolazi kroz jedno od najopasnijih razdoblja u svojoj istoriji"

Izraelska vojska je prije dvije sedmice pojačala vazdušne napade na teritoriju Libana, gdje su ciljali na pokret Hezbolah, a noćas su započeli i kopnenu operaciju na jugu ove zemlje.

"Liban prolazi kroz jedno od najopasnijih razdoblja u svojoj istoriji", izjavio je premijer Najib Mikati. Takođe je pozvao UN na pomoć Libancima koji su zbog izraelskih napada morali da napuste svoje domove, a prema njegovim riječima, njihov broj već dostiže milion.

Izraelska vojska je prije dvije sedmice pojačala vazdušne napade na teritoriju Libana, gdje su ciljali na pokret Hezbolah, a noćas su započeli i kopnenu operaciju na jugu Libana. Ovu operaciju su opisali kao ograničenu i precizno usmjerenu na uništenje položaja Hezbolaha, koji raketira sjever Izraela.

"Otprilike milion naših stanovnika raseljeno je zbog razornog rata Izraela u Libanu... hitno tražimo dodatnu pomoć za raseljene civile," izjavio je prema AFP-u danas Mikati, koji se sastao s predstavnicima UN organizacija i ambasadorima zemalja donatora.

Опширније

12:34

Hezbolah negira ulazak izraelskih trupa u Liban

Šef kancelarije za medije Hezbolaha Mohamed Afif rekao je danas da nijedna izraelska vojska nije ušla na teritoriju Libana i upozorio da su napadi grupe na Tel Aviv nekoliko sati ranije "samo početak".

U pisanoj izjavi Rojtersu, Afif je rekao da Hezbolah nije učestvovao u "direktnim kopnenim sukobima" sa izraelskim trupama, ali da će biti spreman da to učini.

Опширније

11:58

Detalji invazije: Napad pripreman i prilagođen Libanu

Izraelska vojska kaže da su se njihove snage, uključujući padobrance, komandose i oklopna vozila, "pripremale za ograničene, lokalizovane, ciljane operacije u južnom Libanu, koje su počele sinoć".

Prije nego što su planovi odobreni, vojnici su prethodnih nekoliko nedjelja trenirali u sjevernom Izraelu, kažu iz vojske. Kako navode, vojnici su stekli vještine i operativno iskustvo u Gazi tokom mnogo mjeseci, piše CNN.

"Preselili su se na sjever i sada djeluju u sjevernoj areni nakon što su izvršili potrebno prilagođavanje borbe za Liban", rečeno je.

Izraelska vojska ranije je objavila da je započela "ograničenu kopnenu operaciju" u južnom Libanu usmjerenu protiv Hezbolaha. Neće biti "dugoročne okupacije" Libana, rekli su izraelski zvaničnici, ali su odbili da navedu vremenski okvir.

Опширније

11:02

Hezbolah je planirao da napadne Izrael Portparol izraelske vojske Danijel Hagari oglasio se povodom upada njihovih snaga u južni Liban, navodeći da je Hezbolah ta naselja planirao da upotrebi kao "polazna mjesta za invaziju u stilu 7. oktobra na izraelske domove", aludirajući na upad Hamasa od prije gotovo godinu dana.

"Hezbolah je planirao da napadne Izrael, izraelske zajednice i da masakrira nevine muškarce, žene i djecu", tvrdi Hagari.

Опширније

09:08

Bagdad: Tri rakete gađale bazu u kojoj su američke snage, nema žrtava

Tri rakete su rano jutros gađale bazu u kojoj se nalaze američke snage nedaleko od međunarodnog aerodroma u Bagdadu, saopštili su bezbjednosni izvori, dodajući da nema žrtava.

"Dve rakete oborila je specijalna odbrana baze, dok je treća pala u blizini sedišta komande Službe za borbu protiv terorizma", navodi se iz tih izvora.

Napad nije uticao na vazdušni saobraćaj.

Опширније

08:45

IDF: U Bejrutu gađani objekti za proizvodnju oružja Hezbolaha
 
U napadu izraelskih napada na Bejrut tokom noći, gađano je više lokacija Hezbolaha, uključujuči pogone za proizvodnju oružja, saopštio je IDF.

"Hezbolah namjerno gradi vojne objekte u srcu Bejruta", navodi IDF.

Опширније

08:30

Hezbolah: Gađane izraelske trupe u Metuli

Libanska grupa Hezbolah saopštila je da je artiljerijskom vatrom gađala izraelske trupe u Metuli na sjeveru Izraela.

Hezbolah, međutim, nije komentarisao početak ograničenih izraelskih kopnenih napada na Liban.

Опширније

08:29

Sirijski mediji: Troje poginulo u napadu na Damask, devet povrijeđenih
 
Najmanje tri osobe su stradale, a devet ih je povrijeđeno u izraelskom napadu na Damask, objavili su sirijski državni medije.

Državna televizija prethodno je objavila da je jedan od njenih televizijskih voditelja Safa Ahmad, takođe, poginuo u napadu na sirijsku prijestonicu.

 

Опширније

08:28

Neimenovani libanski bezbjednosni zvaničnik rekao je da je Izrael tokom noći pokrenuo najmanje šest novih udara na južni Bejrut, nakon što je izraelska vojska naredila stanovnicima da se evakuišu. Američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao izrazio je uvjerenje da je "potrebno da se demontira infrastruktura za napade" Hezbolaha.

On je na društvenoj mreži X naveo i da je "diplomatsko rješenje neophodno" da bi se osigurala bezbjednost civila "sa obje strane granice". Zvaničnik palestinskog kampa u Sidonu, u južnom Libanu, rekao je za agenciju Frans pres da je izraelski napad bio usmjeren na Munira Makdaha, koga Izrael optužuje da predvodi libanski ogranak naoružanog krila palestinskog pokreta Fatah. Nije poznato da li je Makdah bio u kući u trenutku napada.

Svjetski lideri pozvali su juče na deeskalaciju suočeni sa rizikom od "totalnog rata" u regionu. Ministarstvo zdravlja Libana saopštilo je da je u izraelskim napadima u toj zemlji u ponedjeljak poginulo 95 osoba.

Опширније

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније