Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P. R. [ Beta ]

26. 09. 2024. 11:30 >> 11:27
Čitaj mi:

JUŽNA KOREJA

"S. Koreja ima dovoljno uranijuma da napravi 'dvocifreni broj' atomskih bombi"

Sjeverna Koreja je vjerovatno obogatila dovoljno uranijuma da napravi "dvocifreni" broj atomskih bombi i napreduje u svojim naporima da razvije snažnije i preciznije rakete, saopštila je danas južnokorejska obavještajna agencija (NIS).

Skup pripadnika NIS održan iza zatvorenih vrata, održan je nakon što je Sjeverna Koreja pokazala tajno postrojenje za proizvodnju uranijuma za oružje ranije ovog mjeseca, a njen lider Kim Džong Un je ponovio da je cilj te države da "eksponencijalno" poveća zalihe nuklearnog oružja.

NIS je ocijenila da je Kimovo pokazivanje objekta vjerovatno imalo za cilj da se na taj način obrati Vašingtonu, uoči predsjedničkih izbora u SAD i da se na domaćem terenu prikažu vojna dostignuća usred produbljivanja ekonomskih prilika.

Na pitanje o kapacitetu materijala za bombe, ta agencija je navela da Sjeverna Koreja vjerovatno ima oko 70 kilograma plutonijuma i neodređenu količinu uranijuma za, što bi bilo dovoljno da napravi "bar dvocifreni broj" oružja.

Dok sjevernokorejski državni mediji nijesu otkrili lokaciju postrojenja za obogaćivanje uranijuma koje je Kim posjetio 13. septembra, NIS je saopštila da je to vjerovatno lokacija u Kangsonu, u blizini Pjongjanga.

Kimova posjeta mjestu gdje se obavlja obogaćivanje uranijuma praćena je sjevernokorejskim raketnim testom nekoliko dana kasnije.

Sjevernokorejski državni mediji javili su da su probna lansiranja 18. septembra uključivala dvije vrste novih raketa, jedne dizajnirane da isporuče "super velike" konvencionalne bojeve glave, a druga je bila "strateška" krstareća raketa, što znači da je razvijena za nuklearne napade.

Neki analitičari spekulišu da bi Sjeverna Koreja mogla da pokuša pojačani pritisak na Vašington izvođenjem nuklearnog testa uoči predsjedničkih izbora u SAD.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније