Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P. R. [ Beta ]

18. 09. 2024. 16:35 >> 16:32
Čitaj mi:

ANALITIČARI OCIJENILI

Napadi na pejdžere - nije bilo jasne strategije, Hezbolah nije zastrašen

Izraelski napad na "pejdžere" pripadnika libanskog Hezbolaha u utorak je taktički uspjeh, ali nema jasan strateški uticaj, ocijenili su analitičari za "Njujork tajms".

Broj poginulih od istovremenih eksplozija "pejdžera" je danas porastao na 12, a ranjenih je između 2.750 i 2.800.

I mada je taj napad postidio Hezbolah i onesposobio mnoge pripadnike te proiranske ekstremističke organizacije, za sada nije izmijenio vojno ravnotežu duž izraelsko-libanske granice odakle je više od 100.000 civila na svakoj strani raseljeno zbog sukoba manjeg intenziteta.

Hezbolah i izraelska vojska su i danas razmjenjivale raketnu i artiljerijsku vatru što čine od oktobra prošle godine kada je počeo rat Izraela i palestinskog Hamasa u Pojasu Gaze, piše američki list.

I mada je jučerašnji napad bila demonstracija tehnološke moći Izraela, izgleda da on nije imao namjeru da iskoristi konfuziju izazvenu time i izvede odlučujući udar na Hezbolah, ali i invaziju Libana.

Iako je napad impresionirao mnoge Izraelce od kojih su neki kritikovali svoju vladu jer time nije zaustavila napade Hezbolaha, ključan uzrok nezadovoljstva je to što su pripadnici te proinske šiitske organizacije i dalje na sjevernoj granici Izraela i sprečavaju desetine hiljada stanovnika da se vrate kući.

"To je nevjerovatan taktički događaj, ali nijedan borac Hezbolaha se zbog toga neće pomjeriti. Posjedovanje nevjerovatnih sposobnosti ne čini strategiju", ocijenila je Miri Eisin iz Međunarodnog instituta za kontraterorizam u Izraelu.

Mišljenja Izraelaca su podijeljena u odnosu na to da li je napad "rezultat kraktoročnog oportunizma ili dugotrajnog predumišljaja".

Neki izraelski komandiri su se zabrinuli da su borci Hezbolaha nedavno otkrili izraelsku sposobnost da im sabotiraju "pejdžere" što je navelo Izrael da odmah napadne ili da zauvijek izgubi sposobnost da to uradi.

Drugi kažu da je Izrael imao specifičnu stratešku namjeru: da se možda nadao da će taj smio, sofisticirani napad uticati da prekid vatre bude prihvatljiviji za Hezbolah.

"Cilj operacije, ako je Izrael iza nje kako tvrdi Hezbolah, možda je bio da pokaže Hezbolahu da će platiti vrlo visoku cijenu ako nastavi da napada Izrael umjesto da postigne sporazum", rekao je general-major Amos Jadlin, bivši šef izraelske vojne obavještajne službe.

Hezbolah je napade na sjever Izraela počeo oktobra prošle godine u znak solidarnosti s Hamasom, poslije napada hamasovaca na jug Izraela, koji je izazvao rat u Gazi.

Od tada je Hezbolah svoju sudbinu vezao za Hamasovu i zarekao se da neće zaustaviti napade dok se Izrael ne povuče iz Gaze.

Zbog toga su se zvaničnici na obje strane granice mjesecima nadali da će primirje u Gazi dovesti do paralelnog dogovora u Libanu.

Američki i francuski posrednici su pripremali teren za primirje i u sukobu Izraela i Hezbolaha ako se sporazum postigne u Gazi.

Pregovori o Gazi su sada u zastoju i možda izraelsko rukovodstvo smatra da mora da preduzme ambiciozniju akciju protiv Hezbolaha da bi ga ubijedilo da svoju sudbinu ne vezuje za Hamas, kažu analitičari.

Izraelsko rukovodstvo se proteklih dana usresredilo na Hezbolah i ministar odbrane Joav Galant je ove nedjelje rekao da je "vojna akcija jedini način" za okončanje sukoba s tim pokretom.

Jadlin procjenjuje da je cilj da se sukob Hezbolaha s Izraelom razdvoji od rata Izraela protiv Hamasa.

Drugi analitičari su skeptičniji i kažu da Hezbolah neće izmijeniti kurs čak iako je degradiran i dezorijentisan najnovijim napadom.

Sima Šajn koja je radila u izraelskoj obavještajnoj službi Mosad, rekla je da će Hezbolah kao najuticajniji saveznik Irana na Bliskom istoku pokušati da izbjegne utisak da je napustio Hamas.

"Njima je vrlo je važno da budu starješina svih saveznika (Irana) u regionu, onaj ko drugima daje instrukcije, ko obučava druge", rekla je Šajn, analitičarka Instituta za nacionalne bezbjednosne studije.

Napad na "pejdžere" je pokazao da između izraelskih obavještajnih službi koje mogu da mjesecima čak i godinama planiraju operacije, postoji nesaglasnost, a da je razmišljanje izraelskog političkog rukovodstva haotično kratkoročno.

Međunarodni urednik BBC Džeremi Boven je ocijenio da je Izrael jučerašnjom operacijom postigao značajnu taktičku pobjedu koja je nesumnjivo poniženje za Hezbolah što će povećati nesigurnost ta organizacije i što je loše za moral njenih pripadnika.

Međutim, za Izrael je ta akcija možda potencijalno strateški nepovoljna jer ipak neće zastrašiti tu moćnu libansku vojnu i političku organizaciju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније